mandag, juli 30, 2007

Nådeløs ærlighet

Jeg har fått mye pepper og falsk indignasjon opp igjennom årene på grunn av det folk kaller min «nådeløse ærlighet». Av en eller annen grunn er det kontroversielt å si sannheten i dagens verden. Jeg ville ha trodd at det er veldig bra at noen sier det de mener i et samfunn gjennomsyret av hykleri, jeg, men det er vel ikke mange som er enig i det da.

Jeg er slett ikke enig med dem som sier at folk som taler den hele og uforfalskede sannhet mangler finfølelse, men tvert om at slikt trengs mer enn noensinne i en verden der folk blir sjokkert når katten driter innendørs. Det er prippenhet, ikke finfølelse.

De lærer oss dobbeltmoral og trippelmoral fra fødselen av. Alt er bare luft og myke puter. Den virkelige verden blir noe fjernt og utydelig. Ikke rart hykleri er så gjennomført og så utbredt. Den Judea Kristne tradisjon, ganske så viktig i denne konteksten blir dessverre bare en del av problemet her. Det gjennomførte hykleri gjennomsyrer alle samfunnslag og miljøer.

I en verden der sannheten blir underminert ved hver minste korsvei blir det å si sannheten en herlig, revolusjonær og kompromissløs handling.

7 kommentarer:

 1. Det er å være brutalt ærlig kan være en god ting, også selv om det gir blandede reaksjoner fra andre.

  Derimot er det å proklamere at ens egne ærlige MENINGER også alltid er SANNHETEN - det er kanskje noe i overkant?

  SvarSlett
 2. Sannheten slik en ser den, OG en del åpenbare, ubehagelige sannheter som slett ikke er skjult for noen, men som de fleste ønsker hadde vært det, og som de derfor fornekter med alt de har av skylapper.

  SvarSlett
 3. Problemet med IKKE å proklamere ens ærlige meninger som SANNHETEN er jo at en da ikke engang er enig med en selv hva en tror på.

  Og det går ikke an.

  En må utbasunere sine meninger uansett hva andre mener, og være tro mot seg selv.

  På den annen side så må en vel si at det er et sunnhetstegn å HØRE på andres meninger, og være ærlig nok til å innrømme at en tar feil NÅR en eventuellt forstår at det har vært tilfelle.

  SvarSlett
 4. Enda en annen ting i dag, og en del av det generelle hykleriet er at man blir opplært til å vise falsk beskjedenhet, til å være en mus istedenfor en løve.

  En del av den sunne selvsikkerheten en person med egne meningers mot har, er slevsagt også selvsikkerhet nok til å innrømme når man helt åpenbart har tatt feil eller ikke er sikker på sin posiisjon, men når man ER det bør den skrikes ut fra hustakene og all verdens høyder og fjelltopper, spesielt i et samfunn bygget og holdt sammen på en hvisken, ikke høye skrik.

  SvarSlett
 5. Amen, holdt jeg på å si...

  SvarSlett
 6. Eller kanskje jeg skulle si Gnothis Seauton?

  SvarSlett
 7. Ja, det stemmer nok bedre...

  SvarSlett