søndag, juli 08, 2007

Gjennomsyret av gift

34 norske fjorder er så gjennomsyret av gifter fra industrien at Mattilsynet frarår folk fra å spise mat derfra. Fra Oslofjorden, rundt kysten og til helt nord i landet kan vi ikke lenger høste mat, det vi trenger for å overleve. Undersøkelsene av norske fjorder ligger langt etter det som burde vært målet. De 34 er blant de som har blitt undersøkt relativt nylig. Navnene på giftene er en lang liste av de største uhyrene på området som kvikksølv, kadmium, PCB og bly, blant de verste stoffene som menneskene har laget eller gravd ut av jorden.

Det er en merkelig, selvmotsigende forestilling fra mattilsynets side. De sier at folk ikke bør spise mat fra fjordene, men hvis folk likevel spiser mat fra fjordene så må de passe seg for ditt og datt. De er vel fullt klar over at folk vil gjøre det, tross deres advarsler, antar jeg. Til tross for all informasjonen som er tilgjengelig så skjønner ikke folk flest og heller ikke folk fra mattilsynet den enkle og horrible sannheten: vi lever i et samfunn som er gjennomsyret av industrigifter og at veldig lite, ingenting egentlig blir gjort for å fjerne dem eller hindre at det kommer mer.

Jeg lurer på hva som må til. Må folk falle sammen på gatene og i hjemmene i nær ved epidemilignende tilstander for at folk skal skjønne hvordan vi har stelt oss selv? Jeg tviler egentlig på at de vil eller ønsker å skjønne det da heller. Dette er langt viktigere enn den menneskeskapte globale oppvarmingen. Det er flott at folk endelig har skjønt det, at det ikke er kontroversielt lenger å hevde at vi overoppheter kloden.

Men faktum er at vi har skapt et samfunn der livet ikke er liv laga, og det er det folk må skjønne.

5 kommentarer:

 1. Mer nyansert informasjon finner du dersom du går inn på nettsidene til mattilsynet. Blant annet er det flere fjorder som ikke er sjekket siden 1986. Oslofjorden er vel en av de fjordene som aldri har vært så ren som nå og det i et markedkapitalistisk brutalisert samfunn som ikke ser hvilken vei det går...

  SvarSlett
 2. Du kan drømme du, men det gjør ikke dine drømmerier mindre fjern fra sannheten slevsagt. Noe av poenget mitt er vel nettopp at mange av fjordene som ikke er nevnt IKKE har vært sjekket på lenge. At du kan hevde at Oslofjorden ALDRI har vært så ren som nå avslører deg vel nådeløst, enda mer enn dine sedvanlige virkelighetsfjerne drømmerier gjør.

  Og forøvrig, dette er en av mange uunngåelige virkninger av et markedskapitalistisk samfunn.

  SvarSlett
 3. Et markedskapitalistisk samfunn der reelle kostnader holdes utenfor regnskapet...DET er problemet.

  Kommunistiske regimer er faktisk verre når det gjelder forurensing.

  Hvis en bedrift fikk en regning på søtten milliarder (eller noe slikt) for å rydde opp i forurensingen sin ble det nok slutt på slikt.

  Poenget er at det såkalte markedskapitalistiske samfunnet er styrt av maktklikker som gir blanke i alt annet enn profitt.

  Joda, jeg er enig med deg, Amos - slik markedskapitalisme uungåelig vil utvikle seg er dette et uungåelig resultat.ifaambi

  SvarSlett
 4. ifaambi: vet ikke hva som skjedde her :O)

  SvarSlett
 5. ifaambi - et UTMERKET uttrykk for å beskrive det hele.

  Ja, kapitalistiske og kommunistiske styresett konkurrerer om å foruranse mest. Men siden kommunismen har havnet på historiens skraphaug og kapitalismen dessverre ikke har ahvnet der, så angriper jeg kapitalismen, så bruker jeg energien på det.

  Jeg skulle likt og visst hva nakne Vampus mener med ordet "nyansert" her, spesielt siden hun overhodet ikke og åpenbart ikke aner hva det betyr...

  SvarSlett