torsdag, juli 26, 2007

Hver kvinne? en vaskehjelp

Helge Samuelsen med sine Kompromissløse Meninger har også skrevet om denne saken. Han har egentlig sagt det meste, men jeg føler en sterk trang til å også uttale meg om den…

Høyres ordførerkandidat i Bergen, Trude Drevland sier at «det er bare rett og rimelig at flere får lov til å ta del i velstandsøkningen» ved å ha sin egen vaskehjelp og få skattefritak for det. Helge beskriver henne som «teit som en potteplante», og det er vel nokså snilt i dette tilfellet. Trude prøver å benekte at hun er en snobb og at hun har et snobbete uttrykk, men hun klarer vel egentlig bare å bekrefte det i stedet. Makan til tullete (og hårreisende) utspill skal man lete en stund etter, og det sier en del i disse dager, der lignende utspill kommer på samlebånd. Vendela Kirsebom kom med en lignende betraktning i februar i år (i samme avis) om kontrasten mellom skandinaviske og Filippinske hushjelper, medlemmer av tjenerskapet (egentlig au pair: «på like fot»).

Jeg undres virkelig på den positive vinklingen denne artikkelen har i Dagbladet. Eller kanskje ikke. Det er, når man tenker seg om et sekund eller to slett ikke overraskende at de vil støtte eliten og kultureliten. De påpeker til og med hennes slektskap ganske så grundig.

Dagbladet lar til og med være, i kjent bevisstløs stil å stille det åpenbare spørsmålet: Hvem skal vaske hos vaskekonen?

Trude Drevland og andre ønsker å segmentere et samfunn der klasseskillene blir stadig tydeligere. De vil ha støtte for at andre skal vaske den enorme gulvflaten deres.

Vel i takt med rikinger generelt. Røkke & co, skipsredere, fabrikkeiere, aksjespekulanter osv har jo levd på sosialhjelp i alle år... bortsett fra at beløpene de mottar er astronomiske i forhold til det folk flest får utbetalt.


«Hun er bare helt fantastisk. I begynnelsen hadde vi svensk praktikant, men det var så slitsomt. Det var som å ha en gjest i huset. De filippinske jentene er så diskret og så behagelige å ha med å gjøre».

Vendela Kirsedom om sin henholdsvis svenske og filippinske au pair «på like fot»

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar