søndag, april 13, 2008

Kongelig varieté

Med nok en svulstig tale, under nok en uhyggelig og kvalmende markering åpnet den såkalte kong Harald det nye operabygget i oslo i går. Nok et bautabygg, nok en hyllest til verdens urettferdighet ble erklært for åpnet.

Den vanlige pompen og prakten, gjestelisten og alt det andre som foregikk der og foregår der, alt avslører nådeløst hvilke prioriteringer som gjelder, i denne saken, som i andre. Det viser bortenfor all tvil hva som teller i dagens verden. Opera har alltid, alltid vært adelens forlystelse, og det er den i dag også.

Så få protesterer, så få stiller spørsmål om hvorfor, hvordan noe slikt som dette overhodet kan planlegges, langt mer bygges. Det er så livsfjernt, så fjernt fra alt som burde vært viktig at man blir syk bare ved tanken. Her dreier det seg ikke bare om det vanvittige høye pengebeløpet, men viser hva som vektlegges, som er viktig, hva De Som Bestemmer ser på som viktig.

Dette er ikke kunst, er ikke artisteri, men prestisje, snobberi og finkultur, og man forteller verdens fattige og sultne og tenkende personer: Dere teller ikke. Vi spytter på dere. Gå og gjem dere i dritten, i rennesteinen, og forstyrr ikke oss pene mennesker her oppe i skyene.

Bygget bør rives så fort som overhodet mulig. Det er et skammens bygg, og det bør ikke være stein tilbake på stein.

8 kommentarer:

 1. Tiltredes delvis.
  Bygget blir en fin barnehage.
  Vi kan eventuelt ale opp svin der.

  SvarSlett
 2. Nei, det vil være perler for svin.

  En bør påtvinge alle besøkende å faktisk betale for herligheten, subsidiært å gå i evig gjeldsfengsel.

  Det er både rett og rimelig.

  Legg merke til at det viktigste VG hadde om saken var om kjolene og fiffen. Og det ER hele poenget. VG har skjønt det (uten å egentlig skjønne det). Hele poenget er at dette er et sted der fiffen kan se og bli sett.

  Jeg har ingenting imot opera som sådan. Jeg kan godt akseptere det som kunst. Men kunsten å få almuen til å betale for fiffens forlystelser er det viktigste i dagens gjennomkorrupte verden.

  SvarSlett
 3. Barnehage må være uaktuellt, Admiral. Bygget er jo første bygg som tas av havstigningen...

  Nei, en bør heller få storinget overflyttet. Så får man et bedre sted til å drive barnehage. Et billig poeng er at det på mange måter allerede drives barnehage nettopp på løvebakken. Og det poenget var jammen så billig at jeg bruker det.

  SvarSlett
 4. Det blir et utmerket akvarium om noe n få år, og jeg skal nyte synet av stedet når det blir slukt av havet.

  SvarSlett
 5. Antar sjøvannet tærer hardt på Carrera-marmoren? :)

  SvarSlett
 6. Det også.

  Man kan arrangere turistturer til akvariet, et eksempel på den totalt feilslåtte norske "kulturpolitikken".

  SvarSlett
 7. Man kan, mens taket ennå er over vannet, "redde" isbjørnen med det kunstige isgfjellet.

  SvarSlett
 8. En tidsmaskin hadde gjort seg, også i dette tilfellet. Man kunne dratt tilbake i tid og drept alle som støttet byggingen...

  Da hadde man også slått mange fluer i ett smekk.

  SvarSlett