lørdag, april 05, 2008

Grenseløs ser en dose virkelighet: Behind the Mask

Dere har alle hørt om dem, om disse moderne mørkets herrer, om Jason Vorhees, Michael Myers og Freddie Krueger. De sniker seg rundt på filmlerretet og kutter opp seksuelt aktive ungdommer og bekymrete eldre menn.

Den fulle tittelen på filmen er: Behind the Mask: The Rise of Leslie Vernon.

Leslie vet alt om de nevnte herrer. Han har studert deres modus operandi og hans største ønske er å bli en av dem. Vi møter Leslie før han egentlig blir Leslie, i hans møte med et fjernsynsteam som enten på merkelig vis har sporet han opp eller som han har tatt kontakt med, like før han skal begynne sitt virke som feiret slakter. Han akter å ta steget opp fra klossete lærling til en Gud, feiret av millioner av fans, og for å gjøre det trenger han en hel horve med lik… og en ren og modig jomfru. Det er et svært så spesifikt ritual han setter i gang, et spill der alt er planlagt til minste detalj.

Vi, tilskuerne trår inn i en verden der Vorhees, Myers og Krueger virkelig eksisterer. Deres historier og jubileum blir presentert på TV akkurat som en hvilken som helst nyhet eller hendelse. Den kvinnelige reporteren har studert dem, med iver og dedikasjon, akkurat som utallige andre har gjort, men hun og de skjønner dem ikke, deres essens og motiv, skjønner ikke hva som foregår. Men det gjør Leslie. Han har studert sine helter inngående hele sitt liv og har fravristet dem deres hemmelighet. Det er en god film, som tar for seg det gjeldende tema på en uvant og grundig måte. Den eneste skuffelsen man sitter igjen med er at de som laget filmen kanskje burde ha vært enda litt grundigere, og som mange gode filmer er den minst en halv time for kort. Som så mange gode filmer og historier starter den opp som en ting og ender opp med å bli noe helt annet, noe veldig sjokkerende og uventet.


Filmen har gått sin seiersgang rundt omkring i verden, på forskjellige festivaler, men har ikke blitt satt mye opp på kino og har ikke engang solgt mye på DVD. Den er vel for original og vellaget og kontroversiell, antar jeg.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar