fredag, august 24, 2007

Bergen by Night

Noe utrolig har skjedd for bergenserne og for oss som sokner til Bergen de siste årene: Bergen har faktisk fått et uteliv. En mengde nye utesteder, skjenkesteder har åpnet. Der man før måtte lete med forstørrelsesglass for å finne et interessant sted «kryr» det nå av dem.

Det skyldtes justeringen av skjenkepolitikken, slevsagt. Til tross for at det fortsatt føres en altfor restriktiv politikk når det gjelder alkohol så har det blitt synlig bedre de siste ti årene. Kristelig folkeparti med støttespilleres klamme hånd er nesten, nesten umerkelig i disse dager, i hvert fall i alkoholtåkens skjønne blikk.

Det er sommer. Man kan høre fremmede språk, se eksotiske (og steinvakre damer) og masse naken hud og man kan gå ut og drikke og spise. Man føler seg nesten hensatt til sydligere strøk, og vi ser et nærmest kontinentalt drikkemønster åpenbare seg.

Røykeloven har også hjulpet. Jeg og mange andre kunne før ikke gå ut noe sted uten å sitte og hoste hele kvelden. Nå er det problemet som blåst bort. Jeg er prinsipielt sett en sterk motstander av lover, regler og forordninger, men denne loven er en av de få som har noe fornuftig over seg. Hvis en dag mot formodning skulle komme da vi ikke lenger er omringet av påbud og forbud bør denne loven være blant de siste som fjernes.

Så, vi kan gå ut, le masse og kose oss, med bare noen få tilfeller av uheldige unntak (men det takler man). Vokternes klamme hånd finnes enda, slevsagt, men de er litt mer tilbaketrukket, nok til å gjøre livet levelig akkurat den kvelden.

I alkoholtåkens skjønne blikk.

4 kommentarer:

 1. En tanke:

  Røykeloven er jo ike tvang - ikke egentlig. fordi før var det røykerene som påtvang oss ikke-røkere sin gift.

  Derfor er akkurat den loven i mine øyne en beskyttelse MOT tvang.

  Skal en røyke kan en jo fremdeles det - men ikke slik at en forpester andres omgivelser.

  Slik sett er den loven prinsipiellt lik loven som sier en ikke kan skyte andre i hodet, for eksempel :O)

  SvarSlett
 2. Ja, jeg er enig jeg. Å røyke innendørs med ikke-røykere til stede er definitivt å påtvinge dem giften.

  SvarSlett
 3. Ja et godt uteliv har vi utvilsomt, og så lenge folk kan oppføre seg er det jo definitivt flott.(Dog jeg er forundret over at vi ikke har utesteder også i bydelene. Jeg ser liten vits i at alle er nødt å kaste seg helt til byn hver helg =S ..men men..) Hvor liker du best å gå ut da, Keppler?

  SvarSlett