onsdag, august 22, 2007

Send en beskjed - ikke stem

Helge har skrevet om dette og jeg har skrevet om det flere ganger, men det er helt klart at det må gjentas og stadig utdypes. Folk som Martine (se svarene i Helges innlegg) og andre fortsetter å gjenta propagandaen om at man ikke har rett til å klage om man ikke stemmer. Ja, hun (og andre, mange andre) hevder faktisk dette, hevder det med styrke eller i hvert fall med høy vokal stemme, hjernevasket som de så visst er av politisk retorikk og mange andre forhold i den råtne helheten som er dagens samfunn. De sier at man mister innflytelse når man ikke stemmer, mens realiteten er akkurat den motsatte. I tillegg til at man utvikler seg som menneske, både mentalt og i sin evne til å handle, skjer også mange andre ting. Mange andre prosesser settes i gang, både innvendig og utvendig.

Helge sier at man bør stemme blankt. Andre jeg vet om sier også det. Men jeg er litt uenig. Jeg mener at man ikke bør delta i prosessen overhodet, bortsett fra å stå utenfor valglokalet og protestere, og selv det blir på en måte å delta, å gi maskeraden legitimitet.

Dessuten blir rett og slett blanke stemmer ofte ikke talt likevel, slik de faktisk blir i enkelte andre vestlige land. Mange steder blir de rett og slett kastet.

En annen ting folk som Martine åpenbart misforstår er at politikerne og andre maktmennesker gir blaffen og ignorerer de som ikke stemmer eller stemmer blankt. Realiteten er akkurat den motsatte: De er de eneste de bryr seg om eller frykter eller overhodet tar hensyn til. Hvis sofademokratene er ekstra store så betyr det noe, kanskje ikke for umiddelbar praktisk politikk, men det får maktens mennesker til å stå fram med bekymrede rynker i et allerede rynkefullt ansikt, slevsagt gjør det det... fordi det betyr at i hvert fall en god del mennesker IKKE lar seg lure av den offisielle propagandaen, at mange av oss faktisk lever på siden av samfunnet, at man sier høyt og tydelig at JEG ikke tror deg. Jeg kjøper ikke de mest dyrebare løgnene dine og bedraget ditt. Det er den beskjeden man sender, enten mentalt og/eller rent faktisk, uansett hva den offisielle propagandaen sier.

En av demokratiets fremste mål er nemlig å få folk til å delta, delta i sniktyranniet. Når det ikke skjer... skjer det noe, eller kan skje noe, spesielt hvis det er en del av en aktiv, bevisst prosess på siden eller utenfor samfunnet, og langt mer enn når man velger å kaste bort sin stemme (den som kommer gjennom halsen) og sin handling og tid og resurser på å la være å velge (stemme).

3 kommentarer:

 1. Anonym8:22 a.m.

  "Jeg mener at man ikke bør delta i prosessen overhodet, bortsett fra å stå utenfor valglokalet og protestere, og selv det blir på en måte å delta, å gi maskeraden legitimitet"

  Like fult deltar du selv akkurat nå, med dette innleggget. Det er et lite paradoks Amos - at du oppfordrer til å ikek delta, men deltar i debatten selv.

  Skulle du fulgt dine egne råd så burde du totalt oversett at det faktisk er valg, du burde ikke nevnt det med et eneste ord

  :)

  SvarSlett
 2. LOL!

  Selvsagt må en kunne delta i debatt eller protest. Det er ikke å delta i selve valget. Det er å delta politisk i samfunnet.

  Og det er viktigere enn valg.

  Å ikke ville gi legitimitet til valget er uansett en ærlig sak!

  SvarSlett
 3. Knut Stian bommer stygt, slik han så ofte gjør. Slevsagt må man kunne være imot valget og likevel få lov til å kommentere det? Får jeg lov til det, Knut Stian?

  Et lignende argument blir brukt mot oss primitivister når vi diskuterer sivilisasjonen i et teknlogisk fora (internett). Det er billige forsøk på å kneble folk etter min mening.

  SvarSlett