mandag, august 06, 2007

En ørliten seier i jungelen av tap

Det sveitsiske legemiddelfirmaet Novartis tapte en sak mot indiske myndigheter i Indisk rett. Saken gjaldt i korthet indiske selskapers rett til å produsere billig kopimedisin. Dette er en gledens dag, et ørlite glimmer i jungelen av dårlige nyheter.

Legemiddelfirmaene i vesten har i alle år hindret billig medisin å bli produsert i utviklingsland, med det resultat at i Sør Afrika, blant annet har tusenvis av mennesker dødd av AIDS. Deres spin er slevsagt at denne dommen vil hindre at folk får billige medisiner, men vi vet at det er bare sludder. Empiriske bevis forteller oss det, som det har gjort i alle år. De sier at det vil hindre dem i å produsere nye medisiner, men det er bare mer spin. De spyr bare flere og flere mer eller mindre brukbare gifter ut på markedet ettersom årene går og kaller dem medisiner. De sier det vil redusere inntjeningen deres. Hvis det bare hadde vært så vel. Legemiddelindustrien er en av verdens mest profitable og soper inn penger både på folks ulykke og på å selge oss masse piller vi slett ikke trenger.

Folk i utviklingsland er for øvrig langt fra de eneste som lider av de kunstig høye prisene på legemidler. Pensjonister og andre i USA reiste i årevis til Canada for å få billige medisiner, helt til amerikanske myndigheter presset de canadiske til å sette en stopper for det.

Den nye indiske lovgivningen er langt fra tilstrekkelig, da den bare dekker medisiner som er patentert før 1995, og vil ganske så snart bli ubrukelig av den grunn. Men den er en ørliten ørefik til de folkene som gliser i skjegget mens milliardene strømmer inn, og folk som lider under deres styre blir stadig mer overkjørt og marginalisert.

4 kommentarer:

 1. Anonym5:06 a.m.

  Intellektuell eiendom har vært en stor debatt i lang, lang tid. Om det er for mye beskyttelse, er ikke godt å si. Men selv du må vel være enig i at uten noen form for tilbakebetaling for all forskning som er gjort for å lage en medisin, vil markedet bare dø ut. Og ingen nye medisiner vil bli produsert? Og du slipper rettssakene selvfølgelig ;-)

  SvarSlett
 2. Nei, jeg er slett ikke enig i det.

  Det ville slett ikke vært en tragedie om legemiddlefirmaene og deres kvalmende griskhet hadde forsvunnet fra JOrdens overflate, men dette vil nok knapt redusere deres inntjening.

  Det må mer til for å sette en stopper for deres uhyggelige virksomhet.

  Min mening er at enkeltmennesker bør ha lov til å besitte intellektuell "eiendom", ikke selskaper eller grupper.

  SvarSlett
 3. Så hvis en person hadde brukt all sin tid på å utvikle dette, så skulle han fått lov til å ta vare på det? men hvis han hadde fått hjelp av sønnen sin for å bære ut søpla i denne perioden, så blir det umulig?

  Alle selskaper er i bunn og grunn ett, eller flere mennesker og bygget på avtaler mellom disse personene. At de kaller seg et firma er bare fremmedgjørende.

  SvarSlett
 4. en veldig naiv holdning fra din side. Nei, store firmaer består ikke av mennesker, men av en blanding av supergriskinger og automater, avhengig av hvor i organisasjonen de er plassert.

  SvarSlett