mandag, august 06, 2007

Er det så enkelt?

Den nye (midlertidige) treneren i Vålerenga Fotballklubb, Harald Aabrekk tok et lag med «tapere» og satte sammen et vinnerlag. Er det noe som kan overføres til samfunnet som helhet til å løse verdens enorme problemer? Er det så enkelt?

Nei, jeg tror ikke det. Jeg ser på sport som en massiv ressurssløsing og sportsfolk som dagens gladiatorer, som en måte å avlede oppmerksomheten fra det som virkelig betyr noe. Vi har ingenting å lære fra idrett. Vi bør snarere distansere oss fra det så mye som vel mulig.

Men faktum gjenstår. Vi får noen ganger demonstrert hva som er mulig når de rette elementene blir brakt sammen, uansett miljø. Og vi lurer på hva som ville ha skjedd hvis de enorme ressursene som blir sløst bort på idrett og lignende hårreisende idiotiske aktiviteter hadde blitt brukt på det som virkelig betyr noe.

Prioriteringene i dagens verden er Det Skjeve Tårn i Pisa som dundrer i bakken. Det viktige blir stort sett ignorert, i beste fall. I verste fall blir det motarbeidet og forfulgt. Det komplett uviktige og fordummende, derimot, blir hauset opp som det eneste viktige og riktige i dagens aldeles sinnssyke samfunn.

Man sier man ikke har penger, men bruker likevel milliarder på militærvesenet, på stadig mer aggressiv naturødeleggelse og en lang, lang liste av lignende skakkjørte prosjekter så populære i dag. Det er ikke penger det kommer an på, men vilje. Dette faktum er en slevsagt ting. Ja, det er så enkelt. Hvis vi hadde sagt et rungende NEI til alt det som ødelegger oss, hvis vi hadde sluttet å lytte til tyranniets propaganda, hvis vi hadde sluttet å juble for at et menneske sparker en ball i et nett og for at en annen dreper en masse mennesker vi ser på som fienden og andre grunnleggende sinnssyke prosjekter så ville alt mulig vært mulig. Det er ikke eller burde ikke være vanskelig å skjønne overhodet.

Det er så enkelt.

2 kommentarer:

 1. Sport er opium for folket...

  Dessuten er det farlig. Med dagens nivå ødelegger en kroppen enten ved for høye doser trening eller ved bruk av doping.

  Alikevel er det fremstillet som det sunneste av det sunne - men så er jo også verden gal.

  SvarSlett
 2. Sprø som et brød.

  Hvis jeg hadde ønsket å bruke kliniske uttrykk (noe jeg ikke gjør) ville jeg kalt det en massepsykose.

  SvarSlett