onsdag, august 29, 2007

Oppvarmingens Tidsalder

I Paradise Cove i Antarktis var det forrige sommer grønt gress hvor forskere før stod på ski. Seksti prosent av ringpingvinene er borte. Ungene deres spiser krill som finnes under isen, og isen blir borte, litt mer dag for dag.

Krillen blir borte og pingvinene dør ut. Hele økosystemer forsvinner. Reportasjen på 60 Minutes ble først sendt i april. Etter det har den simpelthen sluttet seg til køen av alle reportasjene som blir glemt, lagt til side. Den utvetydige informasjonen blir lagt til side og ignorert. Ikke rart når man ser de fleste kommentarene til teksten.

Den menneskeskapte oppvarmingen er allerede godt i gang. Isen smelter overalt og havet stiger, stadig hurtigere. Livet på Jorden gjennomgår en forvandling som savner sidestykke i historien, selv i geologisk perspektiv over millioner av år. Oppvarmingen kan ikke stanses, sier forskeren og han har rett. Selv om vi stoppet all våre utslipp i dag eller i går vil oppvarmingen og dets uunngåelige konsekvenser som havstigning, kraftige uvær og verdensomspennende katastrofer fortsette i et tidsperspektiv på hundre og femti til tusen år til, før det på ny begynner å stilne. Vi har gjort dette, mot planeten, mot oss selv. Og hvis vi ikke begynner å foreberede oss på konsekvensene snart, meget snart vil vi være fullstendig uforberedt når Forandringens Tid begynner for alvor.

En webmåling i Bergens Tidende for en tid viste at rundt seksti prosent mente at oppvarmingen ikke var menneskeskapt, men skyldtes naturlige variasjoner, noe som har blitt ettertrykkelig tilbakevist. En glimrende illustrasjon på hvor alvorlig folk tar dette.

Vi er fortapt…

2 kommentarer:

 1. Ja, vi er fortapt.

  En langt mindre viktigere sak illustrerer det. Så noen skoledebatten på TV2 nylig? Maken til inkompetanse og A4 standard politikerpjatt har jeg aldri sett.

  Jeg klarte faktisk heller ikke se på i mer enn et par minutter.

  Vi er styrt av inkompetente idioter - DET er hva demokratiet har gitt oss. Og det finnes sikkert ikke bedre alternativ.

  Så, ja - vi er fortapt.

  Mens verden varmes ubønnhørlig opp er vår største industri satsing nå å holde liv i eksisterende olje og gassfelt samt å bore etter nye felt.

  Intelligent life in Space? - I'll be darned if I can find intelligent life on Earth!

  SvarSlett
 2. Aper er nokså intelligente. Hyener også, og katter og ulver, og noen få andre, men det er ikke mange igjen av dem.

  Og snart er det ingen.

  SvarSlett