lørdag, august 04, 2007

Jakten på nyheter i mediajungelen


Ørkenvandringen på jakt etter nyheter i norske media fortsetter her på Uten Grenser. De finnes, men det er ikke mange av dem. I VG, Dagbladet og Aftenposten finnes det ingenting, men det er jo en slevfølgelighet og overhodet ikke overraskende. At mangelen er bortimot like stor i de «seriøse» avisene som Bergens Tidende, Stavanger Aftenblad og Adresseavisen er dog fortsatt en viss kilde til frustrasjon for meg, ganske mange år etter at jeg gjennomskuet dem. De etablertes nyheter på TV og i Radio og på nettet? Det samme ulne mangelen på ekte nyheter.

Bilulykker, sosietetsstoff og repriser dominerer det hele, ufarlige reportasjer uten brodd. Samtidig tikker det stadig inn rapporter til denne redaksjonen om hvor lemfeldig redaktører behandler frilansere, spesielt de som graver i skitten og faktisk bruker litt tid på reportasjene sine. De får dårligere betalt, får ofte ikke betalingen de blir lovet engang, og når de påpeker dette ovenfor mannen eller kvinnen i Stolen blir disse dypt såret og vonbroten og står fast på at dette, dette var det beløpet man blir enig om. Ett eksempel på hvordan uavhengige skribenter blir behandlet i norske aviser. Frilansere, ikke bare frilans journalister blir generelt sett uglesett i dagens samfunn, et samfunn der sannheten, i enhver form er en utrydningstruet art.

En morsom mann, en journalist (og blogger) kommenterte et tidligere innlegg av meg om dette temaet. Av en eller annen grunn mente han at «redaktøransvar med kvalitetskontroll» var å foretrekke framfor alternative ordninger. Han satt godt fast i gjørmen av etablert media og ser åpenbart ikke noe galt i å være en godt betalt sykofant, og løgner, og bedrager osv. Mannen var også helt ute av stand til å forstå min vrede over at en bransje som fremstiller seg og fremstår som sannhetssøkende er det stikk motsatte.

Han om det, enten han bevisst fortsatte bedraget i «diskusjonen» vår eller rett og slett ikke vet bedre, så er han slik en utmerket robot. Og for øvrig, jeg ser ikke på meg selv som noe stort fordi jeg har avslørt bedraget som pressen driver med en lettlurt befolkning. Det er noe som enhver burde ha fått med seg. Man trenger bare å åpne øynene og se seg litt rundt. Ikke mye heller, men bruke en brøkdel på det, sammenlignet med den tiden man bruker å la seg lure, og kanskje, kanskje så faller skylappene.

Det er ikke det at de ikke rapporterer det som går for dårlige nyheter innimellom, men det er måten de gjør det på, måten de gir inntrykk av at verden tross alt henger på hengslene, noe den slevsagt ikke gjør. De lyver på de snedigste måter. Blant annet så lyver de også ved å fortelle sannheten, ved å fordreie vinklingen av nyhetsbildet, en metode som er blant de snedigste som finnes.

Man går igjennom nevnte aviser og redaksjoner en gitt kveld (i kveld) og ingenting særlig viktig blir rapportert, selv om det finnes masse viktig å rapportere. Det bør ikke være noen heksekunst å skjønne dette. De som jobber under det nåværende regime burde i hvert fall ha skjønt det, og mange gjør nok også det, men de skammer seg ikke i full offentlighet, slik de burde gjøre, står ikke fram med sine beretninger om hva som foregår og de fleste er villige kollaboratører.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar