tirsdag, mars 17, 2009

En perspektivmelding uten perspektiver

Jeg føler en sterk trang til å yte min skjerv, til å bidra her…

Igjen avslører regjeringen seg selv grenseløst. Jeg har tidligere gått til frontalangrep på Nasjonal transportplan. Perspektivmeldingen er om mulig enda verre, enda mer perspektivløs. Et eneste ord: svada kan med fordel bli brukt til å beskrive dritten. Jeg skal ta meg tid til å være en tanke mer konkret.

«Den norske samfunnsmodellen kjennetegnes ved gode fellesskapsløsninger, høy velferd og jevn fordeling.»

Sier finansminister Kristin Halvorsen.

Hvem tror egentlig på dette sprøytet? Som vanlig er jeg ikke sikker på om det er selvbedrag eller bedrag. Igjen konkluderer jeg med at det er begge deler. Jeg konkludere med det. Enhver person med noenlunde vel bevarte sjelsevner må konkludere med det.

Det er så hinsides enhver virkelighet at man på ny må stille seriøse spørsmål ved en person som kan si noe slikt, som på noen måte kan stille seg bak et slikt dokument. Jeg hadde en viss respekt for Halvorsen. Den har sakte smuldret vekk i den tiden hun har sittet i regjeringen. Dette er dråpen.

Jevn fordeling? I et samfunn der i beste fall flere hundre tusen mennesker lever på eksistensminimum og noen få hundre velter seg i rikdom og makt? Høy velferd? I et samfunn der folk blir stadig sykere og antall syke øker dramatisk, der folk blir tvunget til å jobbe seg i hjel og jobbe selv om de er syke og uføre? For å ta forbokstavene. Gode fellesskapsløsninger? Jeg smiler. Det er ikke noe hyggelig smil. Det hangler og går. Prioriteringene eller mangel på riktige prioriteringer er hårreisende. Bautaprosjekter og symbolsaker blir foretrukket fremfor handlinger som virkelig hjelper folk.

«Norge skal være foregangsland innen miljø- og klimapolitikk. Dette innebærer at vi fører en offensiv miljø- og klimapolitikk nasjonalt, blant annet gjennom sterk og målrettet offentlig støtte til forskning og utvikling av ny klimateknologi, og at vi overoppfyller våre internasjonale klimaforpliktelser.»

Sier finansminister Kristin Halvorsen

Fire år, fire år har gått uten at noe har skjedd. Hvis noe har skjedd så har det simpelthen understøttet tanken på at her har vi en gruppe mennesker totalt uten visjoner, uten evne og vilje til å engang ta fatt på de utfordringene, de enorme behov for forandring norge og verden skriker etter.

Hun og meldingen hennes sier en masse mer. Det er bare mer av det samme. Fakta taler for seg selv. By your deeds you shall know them. Overoppfyller? Den rødgrønne regjeringen har holdt fast på ubrukelige og udaterte løsninger med klør og huggetenner og tar oss i en fullstendig gal retning, ikke bare når det gjelder klimapolitikken, ikke bare på ett område, men på samtlige. At «opposisjonen» slett ikke er noe bedre er en mager trøst. Hele det politiske miljøet, hele det offisielle og uoffisielle norge henger igjen i fortiden med det sterkeste klister.

De tilhører alle fortiden. Verden skriker etter fremtiden, etter folk som kan møte den, nå, mer enn noensinne.

12 kommentarer:

 1. Nei denne regjeringen kjennetegnes ei ved sine brede perspektiver.

  Stoltenbergalliansen kjennetegnes best ved å være sammensatt av skoleflinke og veslevoksne individer, som har hatt en skjermet oppvekst og ikke røynt selve livet.

  SvarSlett
 2. Ja, og da er man snill. Skjermet er ordet.

  SvarSlett
 3. Anonym1:19 p.m.

  De burde tilhøre fortiden, de er gått ut på dato, alle som en.

  Men: Påstanden om at den norske samfunnsmodellen kjennetegnes ved gode fellesskapsløsninger, høy velferd og jevn fordeling synes jeg faktisk det er hold i, om en måler relativt til andre land. Og det er vel det Halvorsen gjør (?).

  SvarSlett
 4. Det står ingenting om det og jeg er uansett uenig.

  At norge har mindre forskjeller enn feks usa er nok riktig, men hva så. Hvilken rolle spiller det om forskjellene er astronomiske i norge og enda mer astronomiske i usa?

  Det har ingen praktisk betydning.

  SvarSlett
 5. Vi må ha som målestokk hva som KUNNE vært oppnådd, ikke at vi har det bra i forhold til andre. Slik tankegang er veien til undergangen. For vi kan synke SVÆRT dypt og fremdeles være bedre enn NOEN.

  SvarSlett
 6. Det vil alltid være et land eller område Makten kan peke på og si at der er det verre, alltid være mulig å distrahere folk fra det som er galt, så lenge de så lett LAR seg distrahere.

  SvarSlett
 7. En annen sak er at "rikets tilstand" er så MYE verre enn det folk flest forstår. Velstanden er en illusjon. En dyktig manipulert illusjon som skjuler den EGENTLIGE omfordelingen av ressurser. En ilusjon som er så dyktig iscenesatt at mange faktisk tror vi lever i et land med rettferdighet og med omtanke for medmennesker.

  Intet er lengre fra sannheten. Slikt finner man faktisk bedre eksempler på i langt fattigere land.

  SvarSlett
 8. Å jada. Det verste er at mange har fått demonstrert hvor langt denne illusjonen strekker seg også, uten å ville innrømme det.

  Det er det med livsløgnen igjen.

  SvarSlett
 9. Ja, livsløgnen er sterk. Men kanskje en overlevelsestrategi for å unngå totalt sammenbrudd av virkelighetsforståelsen.

  Uheldigvis forverrer slikt knefall situasjonen for alle. Få tør å si virkelig ifra. Og sannheten høres ofte ut som overdrivelser. Men det er den jo aldeles ikke.

  SvarSlett
 10. Min erfaring er at det er verre enn man tror.

  SvarSlett
 11. Norge har verdens dyreste velferdssystem allerede, og du kan gjerne kritisere at selv dette er for lite. Men da skal du også vite at dagens velferdssystem ikke er bærekraftig i et lengre perspektiv. Det er som et pyramidespill, der bare de første generasjonene vil nyte godt av systemet. Om 20 år har systemet kollapset, og mer enn halvparten av befolkningen vil være på en eller annen form for trygdeytelse. Oljefondet vil spises opp på få måneder med en slik ubalanse i offentlige inntekter og utgifter.

  Men da har de ressurssterke allerede flyttet til andre land, med bedre lønns- og skattebetingelser, mens det kun er de ressurssvake og late som er igjen i Norge. Og det blir det lite offentlige inntekter av. Da har venstresiden allerede sugd for mye blod av verten, og dermed kuttet foten av seg selv.

  Jeg er tilhenger av spleiselag, men det går en grense. Selv gidder jeg ikke å jobbe mer enn 4-5 mnd i året i Norge, for jobber jeg mer forsvinner mesteparten ut i skatt og avgifter. Da er det billigere for meg å leve i lavkostland resten av året. Da lever jeg selvsagt ikke på trygdeytelser som mange snyltere gjør i Spania/Thailand/Pakistan, men på 4-5 mnd egne oppsparte midler.

  SvarSlett
 12. Bare det at du bruker ordet snyltere sier mer enn nok om deg, og gjør at det andre du sier virker enda dummere.

  SvarSlett