onsdag, april 29, 2009

Plateselskapene og deres lakeier igjen

En typisk virkelighetsfjern plateselskap-propaganda fra «musikkglede og utbrudd» her:

«Til alle TPB disiplene...

Vi får snu litt på dette, om plateselskapene må vekk, hvordan skal dagens artister få tatt opp musikken sin, hvordan skal de få promotert den og hvem skal arrangere og betale for turneene/konsertene?»

Og mitt svar til han:

Jeg kan spille inn musikk på min PC. Det kan nær sagt enhver som driver med musikk i dag, og hvis ikke kan de lære det. De kan og promotere musikken selv, på Nettet, og de får betalt for å spille på mindre steder, der det er langt koseligere å lytte til dem.

Igjen lurer jeg på om du mener dette alvorlig.

Hvorpå han og andre setter i gang med en orgie av etablerte, totalt feilslåtte oppfatninger der de gjentar plateselskapenes propaganda og misforhold.

Nå var det korte svaret mitt litt enkelt, akkurat som hans innlegg var... enkelt. Utdypning finnes blant annet i mine innlegg Piracy saves music og Sann kunstnerisk frihet.


I tillegg er det dette jeg vil nevne: Hvis man vil ha glattpolert og gjennomkommersialisert produksjon, og hvis man vil selge seg selv til høystbydende går man til plateselskapene. Hvis ikke prøver man å få til ting selv. Og hvis man virkelig ønsker så klarer man det. Man får laget musikk, reklamert for den og spilt den live. Det blir ikke store, flashy produksjoner og store stadionkonserter, men bedre musikk, bedre liveopptredener og man markedsfører seg selv på en måte man er komfortabel med. Det er masse dyktighet i uavhengige miljøer, mye mer faktisk enn i etablerte miljøer. Men som sagt: ikke så flashy.

Jeg lurer på hvor lenge enkelte vil henge igjen i fortidens elendige løsninger, jeg.

Og for å gjenta til det kjedsommelige: Dette dreier seg ikke om opphavsrett, men hvorvidt gigantiske selskaper skal eie artister og deres arbeid eller ikke.

Eie, som i slaver, som de får til å hoppe gjennom ringen sin.

Og så dreier det seg også om storkapitalen og dens lojale støttespillere som ser på eiendomsretten som en hellig ku, uansett hvor store eiendommer og verdier et gitt konglemorat eller en gitt enkeltperson har.


«Å toe sine hender i kampen
mellom de mektige og de maktesløse
er ikke å være nøytral,
men å stille seg på de mektiges side.»

Freire

Noen andre innlegg om samme og lignende tema på Uten Grenser.

Kommersialisering

Apropos Warner...

På høy tid

Friheten angripes fra alle kanter

Fildelere og kunstnere mot griskingene/storkapitalen

Himmelropende protest

Piracy saves music

Fortelleren - et grenseløst uttrykk

Forbryterske avgjørelser

Sann kunstnerisk frihet

Kriminell

8 kommentarer:

 1. Du har ikke lov til å sitere meg uten å legge ved en lenke!! :-)

  SvarSlett
 2. Very funny.

  Føler ikke akkurat for å gi plateselskap enda flere linker. En link er en støtte til en gitt side eller synspunkt, og ditt synspunkt her er... fullstendig forkastelig.

  SvarSlett
 3. Kunne vært morsomt å vite hva det koster å gi ut bøker helt selv? et opplag på en viss størrelse må koste mye?

  SvarSlett
 4. Rundt fem tusen kroner (akkurat nå bare fire) når du bruker POD, Print on Demand, hvilket er måten å gjøre det på i disse dager. Du betaler for trykking av en bok, og så trekker de bare fra alle de andre bøkene du måtte selge, om det så er en million bøker. På samme måten får man trykket platecover, filmcover, CD'er, DVD'er osv.

  Du vet altså så lite om dette og så kan du likevel komme med de skråsikre uttalelsene du gjorde på siden din? Det er ille, for å si det mildt.

  SvarSlett
 5. He he, makan til hat og selvsikkerhet har jeg sjelden opplevd!

  Så om jeg kopierer boken din, både på papir og digitalt, så er det ok? Skulle den en gang komme som lydbok er det selvsagt helt ok å kopiere og dele den og!

  Beundringsverdig!

  SvarSlett
 6. Det er ikke hat, din lakei, men avsky.

  Om min bok hadde blitt kopiert i millioner av eksemplarer ville jeg ha blitt kjempeglad...

  Er det så vanskelig forestille seg?

  For en sånt utrolig begrenset menneske som deg er det tydeligvis det.

  SvarSlett
 7. He he, jeg skal legge meg det på minnet...

  SvarSlett
 8. «He he», det kan du godt gjøre.

  SvarSlett