mandag, april 06, 2009

Kåte damer til salgs

Mannen står utenfor byfogdens kontor med en plakat i hendene. På plakaten står det med svære, svarte bokstaver:

KÅTE DAMER TIL SALGS

Folk glor på han idet de går forbi, idet de trår inn på byfogdens kontor iført brudekjole og sin beste stas. De stirrer på han med sitt mest fordømmende blikk, men han ignorerer dem og stirrer likegyldig ut i luften.

- Hva er PROBLEMET ditt? Skriker en dresskledd mann.

Mannen reagerer ikke. Bruden griper tak i mannen og hvisker beroligende ord i øret hans. De går videre. Folk flest bare skynder seg videre med et skyndsomt blikk.

Den kommende søndagen er det bryllup i kirken. Mannen står utenfor inngangen med den samme opplysende plakaten i hendene. Bokstavene og også selve plakaten bærer preg av en noe røff behandling. Mannens ansikt er heller ikke uberørt.

Kirkeklokkene slår. Mannen vifter med plakaten. En av de sene bryllupsgjestene, en svær gusse av en mann tramper bort til mannen med plakaten og gyver løs på han. Blod og tenner skvetter overalt mens mannen blir banket helseløs. Plakaten blir brukket i flere biter.

Brudefølget kommer ut i god stemning. Mannen står der på ustø ben, med den sammenlimte plakaten i skjelvende hender. De store svarte bokstavene er fortsatt godt synlig. Bruden stirrer på han med et nakent blikk, før hun kaster fra seg buketten i hendene sine og hun og brudgommen setter seg inn i bilen og kjører av gårde i en sky av røyk og til lyden av skranglende suppebokser.


Det neste bryllupet starter en halv time senere. Mannen med plakaten står der fortsatt. Han har en svær bandasje rundt hodet. Det er blod på den. Folk glor olmt på han, med mord i blikket. Han står der og smiler og ler, som om han fører en samtale med en eller annen. To menn ser på hverandre, nikker og går mot mannen med en svært så bestemt mine. De griper tak i han, løfter han opp, og bærer han av gårde, helt til kirkeporten nedi veien. Der kaster de han fra seg og børster av seg etterpå, før de går tilbake og slutter seg til den glade begivenhet.

Alle går inn og slenger igjen døren etter seg. Bryllupet starter og bryllupsmarsjen blir spilt. Alle smiler og ler. Stemningen stiger.

Musikken stilner av. Bruden og brudgommen står foran presten og presten skal til å begynne sin gjerning.

En høy klapping lyder fra galleriet. Alle snur seg og stirrer vantro. Der står jaggu mannen og vifter med plakaten sin. Han skriker utover forsamlingen med høy, kraftfull stemme:

KÅTE DAMER TIL SALGS

Forsamlingen beveger seg som ett vesen. Med presten i spissen stormer de opp trappen til galleriet og går løs på den uregjerlige kirkegjengeren. De drar han ned trappen og videre ut på gårdsplassen.

- Finn et tau, skriker en kvinne. – FINN ET SKIKKELIG SOLID TAU!

De drar mannen til et gammelt tre, slenger tauet over en tykk gren, og fester en løkke rundt mannens hals.

- Gud se nåde i deg, sier presten salvelsesfullt. – Jeg kan det ikke.

Mannens ansikt er så forslått at det bare en eneste masse, uten tydelige trekk. Presten nikker og alle tilstedeværende drar i tauet. Mannen blir heist høyt opp. Han spreller vilt lenge, lenge. Folk begynner å se urolig på presten.

- Hold fast, formaner han dem. – Vær sterk i troen.

Folk får pusteproblemer og blir blå i trynet, men de tviholder på tauet.

Det høres et knekk, og bena slutter endelig å bevege seg. Den gjenstridige kirkegjengeren henger stille. Hans svære fiolette tunge henger ut. Et jubelbrus stiger opp fra forsamlingen.

- Vi har et bryllup å feire, gliser presten. – La verken Gud eller Satan forstyrre vår hellige plikt.

De vender tilbake til kirken. Seremonien fortsetter. Bryllupsmarsjen blir spilt på ny og presten forkynner at mannen og kvinnen er forent i den hellige ånds navn.

- Du kan kysse bruden, sier han til den nølende mannen.

Mannen og kvinnen kaster seg om halsen på hverandre og kysser vilt og uhemmet. Han river av henne brudekjolen og når hun står der naken foran han legger han henne ned på alteret og knuller henne vetteløst. Hun hyler av fryd og i vetteløs kåthet.

Etter å ha tatt henne minst fem ganger bærer han henne ut i bilen og de kjører av gårde på hvinende dekk, akkompagnert av lyden av skranglende suppebokser.


Det neste bryllupet foregår hos byfogden dagen etter. Det er en lettet stemning i byen. Folk smiler og ler. Humøret har vendt tilbake etter en lang og hard tid. Bryllupsfølget beveger seg oppover trappene i en lett døs, smilende og leende.

Lyden av trekkspillet får dem til å rynke pannen. Flere av de som var til stede på gårdagens bryllup får en mye dypere rynke.

Der, på toppen av trappen står mannen med plakaten, en stor og fin ny plakat. Han synger og ler med et bredt og sykt glis og en høy og klar stemme:

KÅTE DAMER TIL SALGS

Selskapet ser på hverandre med gustne blikk. Gram i hu ser de fremtiden mørkt i møte.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar