søndag, april 12, 2009

Hva får folk til å bli gode nordmenn?

Noen spør hele tiden, til det kjedsommelige og skammelige hva som får folk til å bli radikale islamister og lignende, så jeg tenkte jeg skulle snu på det litt.

Hvilke mekanismer ligger til grunn når en gitt person i godt voksen alder er en god nordmann? Jo, det skal jeg si dere.

Han må, for det første være veldig godtroende, ha lett for å underordne seg autoriteter og generelt sett være en som følger, ikke en som tenker selv. Han må kjøpe, nærmest ukritisk at nasjonalisme og patriotisme er positive verdier, at det landet man tilfeldigvis har blitt født i og vokst opp i er mye bedre enn ethvert annet land på kloden, og ignorere mange momenter som motsier denne konklusjonen. I følge noen må vedkommende også være kritisk ovenfor innvandrere og aller helst ønske alle disse mørkhudete og fremmedkulturelle svina dit pepperen gror. Hvis ikke er han en forræder.

Et menneske blir uvilkårlig formet av sine omgivelser, av sin oppvekst og tidlige innflytelse. Man blir veldig mye et produkt av det samfunnet man har vokst opp i. En god nordmann stiller sjelden eller aldri spørsmål ved denne ofte ødeleggende prosessen, og blir en ivrig forsvarer av den, til et punkt der enhver som i sannhet stiller kritiske spørsmål ved både prosessen og dens uunngåelige resultat blir en Forræder. Denne nordmannen hilser korsfarernes flagg og ser på det med tårer i øyene og en klump i halsen, og skriker stille inni seg: død over norges fiender. Vedkommendes definisjon av hva som er norsk og hvem som er norsk er veldig snever. Det at han ser et menneske på gaten som er kledd litt annerledes enn folk flest er nok til at han skriker opp om «fremmed innflytelse». Han har gjerne en lang liste i hodet eller spikret opp på veggen over hva som utgjør disse elementene.

Dette og mange andre tilsvarende store og små ting er hva som får folk til å bli gode nordmenn.

8 kommentarer:

 1. Har lest litt paa bloggen din idag og maa inroemme at her finnes det mye hat, blod og ypping til vold (revolusjonaere krefter) som vanskelig kan rettferdiggjores i et av verdens frieste og likestilte samfunn.

  Kjenner meg ikke igjen i beskrivelsen du gir av Norge og nordmenn. Nordmenn er alt annet enn nasjonalister, de er jo fullstendig blottet for kultur og samlende verdier som man finner i en del asiatiske land. 17.Mai er kun et spill for galleriet, og "feires" bare for aa opprettholde denne ene fridagen. Se f.eks i Nepal (vannfestival), Thailand (Songkran) alt saa mye mer ekte enn Norge "ever can be". Derfor trives jeg mye bedre i Asia (blant asiatere) enn i Norge.

  De fleste (inkludert venstresiden) har allerede innsett at nasjonalister ikke er en trussel, fordi slike rasistiske grupperinger aldri vil faa noe saerlig oppslutning uansett. Derfor har venstresiden provd aa gjoere menigmann til rasist, i et patetisk forsoek paa aa identifisere en fiende.

  Det er de onde ideologiene som er farlige, og der er venstresiden temmelig blaaoyde. Les f.eks Steinar Lem sin kronikk i aftenposten:
  http://www.aftenposten.no/meninger/kronikker/article3014756.ece

  SvarSlett
 2. Vel, jeg er verken høyre eller venstre så for emg blir store deler av din kommentar malplassert, som vanlig.

  Rasistene utgjør over en tredjedel av befolkningen, konsentrert mest i Rasistpartiet (FrP), men også i AP og andre partier.

  Ditt syn på norge er altfor vanlig. Det gjør det bare enda mer blåøyd og farlig. Hvor dum går det an å bli? det er nokså toskete av gode nordmenn (dryppende ironi her) å kalle andre ideologier onde, når man selv, til de grader støtter et menneskefiendtlig system.

  Her finnes intet hat, bare det jeg får slengt imot meg. Det finnes dog en del forakt, blant annet mot farlig naive og livsfjerne tullinger som deg.

  SvarSlett
 3. Den gode mann Amos går vill i begrepene.
  FRP er ikke, og har aldri vært (sånn generelt) noen "gode nordmenn" i det hele tatt.

  FRP er heller ikke "folk flest" som de sier.
  FRP ender på 15%
  (folk flest stemmer ikke FRP)

  FRP er populister uten ryggrad og prinsipper; ekte nordmenn har alltid vært prinsippfaste og sta.

  SvarSlett
 4. Nordmenn har forresten alltid vært relativt urasistiske.
  Det er derfor "ekte blondiner" og blå øyne er på full fart ut.
  Ekte nordmenn har stor eventyrlyst og utferdstrang, og mange norrøne på Grønland slo seg ilag med indianerne; det skrives bare fint lite om dette.

  SvarSlett
 5. Gringo bør være oppmerksom på at når Amos bruker uttrykket «gode nordmenn» så er han veldig ironisk...

  ellers er jeg som kjent uenig med deg. Rasisme er dypt forankret i den norske folkesjelen.

  SvarSlett
 6. Norske bønder er ikke, og har ikke vært, værre enn for eksempel en bonde i Kina eller en bonde i India.
  De fleste isolerte folkeslag (eksempelvis Japan) er mye værre rasister enn oss; og Norge er tradisjonelt ett isolert folk.
  Ellers er jeg selvsagt negativ til rasejalla, jeg med.

  SvarSlett
 7. Jeg tror ikke nordmenn er mer rasistiske enn andre, nei. Det gjør det ikke noe bedre.

  Nordmenn er nok dog mer selvtilfreds, uten grunn til å være det.

  SvarSlett