tirsdag, april 07, 2009

Vil systemet sørge for rettferdighet denne gangen?

Denne saken fra Storbritannia under G20-protestene er en glimrende illustrasjon på hva som foregår overalt.

En mann, Ian Tomlinson døde av hjerteslag under demonstrasjonene. Politiet prøvde, med sin propaganda, sitt velsmurte propagandaapparat som de alltid gjør å legge skylden på demonstrantene. De påstod at folk prøvde å hindre at Tomlinson fikk hjelp, og sa ingenting om at Tomlinson hadde vært i kontrakt med politifolk før han døde. Nå viser det seg, bortenfor all tvil at ikke bare hadde den døde kontakt, men han ble også brutalisert av politifolk, nådeløst forfulgt i flere minutter, og alt er fotografert og filmet.

Douglas Campbell treffer spikeren på hodet i denne kommentaren:

«Although the Guardian reported the death on its front page, almost all the coverage elsewhere ignored it completely or concentrated on a version of events that suggested that the police's only connection with Tomlinson had been to try to rescue him from a baying mob of anarchists. The police were "pelted with bottles by a screaming mob" (the Mirror) or "pelted with bottles as a medical team tried to revive a demonstrator" (Mail). Tomlinson had died "after being 'caught among the mob'" (Telegraph). The BBC TV night-time news the following day made no mention of the death in its main bulletin.»

Norsk media gjentok slevsagt viljeløst og automatisk sine britiske kollegaers blinde aksept av politiets sterkt fordreide versjon.

Nå har slike overfall blitt filmet før, uten at det har fått noen følger for politifolkene. Det har vært mange eksempler på at de har stått og løyet i rettssalen, hvis saken mot formodning har kommet så langt, og til tross for filming og drøssevis av vitner så har retten trodd politifolkene og frikjent dem.

Politiet lyver. De lyver hele tiden, og rettsapparatet og systemet er på deres side. Hvor mange mordere går i dag rundt i politiuniform? Altfor mange til at de kan telles. Det er mange saker i norge, og utallige i verden for øvrig.

Tomlinson aner fred og ingen fare da politifolkene angriper han. Man kan lure på hvorfor de angrep han, selvsagt. Kanskje likte de bare ikke trynet på han eller de var sint på noen og lot det gå ut over hvem som helst. Eller den mest sannsynlige forklaringen i lys av dette og tusenvis av tilsvarende og verre tilfeller: de liker å skade folk. Det vi ser på filmen kan ikke misforstås. I tillegg til det finnes andre fotografier og andre vitner som fastslår at han også ble angrepet tidligere. Han hadde blitt slått av batonger og dyttet i bakken. Anna Brantwaite, en fotograf sier: «so it wasn’t just that the officer had pushed him - it became an assault». Ingen vitner sier at Tomlinson, på noe tidspunkt angrep eller engang oppførte seg aggressivt ovenfor noen politifolk.

IPCC, det såkalte uavhengige byrået som etterforsker det britiske politiet under slike omstendigheter ser på saken, men ha ikke noe håp om at rettferdigheten vil skje fyllest av den grunn. De er veldig lik de som etterforsker slike saker både i norge og resten av verden: på politiets side.

SAKEN HENLAGT.

Se filmen og den detaljerte beskrivelsen i den ganske så brukbare The Guardian-artikkelen.


Rigmor har også skrevet om denne saken.

«Britisk politi er verdens beste politikorps. Politifolk kommer fra hele verden for å lære av oss».

Jeg tror jeg hørte det første gangen etter Brixtonmassakren i Thatchers første periode som diktator eller så. Det har blitt mange ganger siden.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar