lørdag, april 11, 2009

Papiravisenes død - det beste som kan skje

Flere bekymrer seg over papiravisenes kommende død. Jeg deler ikke den bekymringen, slett ikke.

For meg blir debatten mellom papirnyheter og nettnyheter ganske så kunstig. Slik jeg ser det er den egentlig kampen, krigen, om du vil mellom etablert presse som støtter det etablerte samfunn nærmest blindt og den nye langt mer uavhengige nyhetsformidlingen på nettet. De som savner papiravisenes monopol på nyhetsformidling kommer med de vanlige flosklene. Blant annet journalister som jobber i etablert media generelt er veldig sår over at de ikke lenger kan lyve så effektivt for folk lenger.

Jeg har faktisk aldri sett på de retusjerte beskrivelsene av begivenheter vi har sett, hørt og lest på tv, i radio og aviser som nyheter. Det vi opplever daglig i etablert media er slett ikke det, men rendyrket propaganda for et undertrykkende samfunn.

Etablert media er den fjerde, støttende statsmakt og det er en stor ting når deres meningsmonopol nå blir brutt i stumper og stykker.

Tidligere har jeg og andre skrevet om hvor lettvint og lemfeldig etablerte journalister og redaksjoner behandler nyheter, til et punkt der de ikke engang gidder å rette åpenbare skrivefeil som blir pekt ut for dem, og som ikke deres svært så oppskrytte såkalte «kvalitetskontroll» fant på forhånd. Det at etablert media har en aktiv sensurinstans (redaktører, rike eiere osv) og med vilje innskrenker tale- og trykkefriheten blir til og med fremstilt som noe positivt.

Disse folkene har alltid hatt frekkhetens nådegave.

Nei, etablert media har lite å være stolt over og mye å skamme seg over. Slevsagt (min bevisste, velbrukte trykkleif i tilfelle du lurer) legger de seg i skyttergravene, fordi de mister den uinnskrenkete makten de har hatt over folks bevissthet og oppmerksomhet.

Maktapparatets tjenere er til stede på nettet også, selvsagt, men akkurat som med musikkindustrien, filmindustrien, bokforlagene osv blir deres makt svekket der, fordi det finnes en vrimmel av både individer og grupperinger som med sin blotte eksistens og langt høyere respekt for sannheten og mindre respekt for det etablerte generelt forringer deres makt.

Krigen er over og fri nyhetsformidling har vunnet, ikke engang for alle siden frihet alltid må kjempes for, men akkurat nå. Og det kvelende teppet som har hersket i alle år fordamper mer og mer som dugg for solen.

Et stort slag er vunnet. Krigen fortsetter.

3 kommentarer:

 1. Bare for nysgjerrigheten: Hvorfor skriver du egentlig slevsagt?
  Har det med sleving å gjøre?

  SvarSlett
 2. :)

  Jeg er så veldig glad for at du stilte det spørsmålet.

  Fire hovedgrunner:

  1. Fordi jeg har veldig lyst.
  2. Det har ganske riktig også med sleving å gjøre.
  3. Jeg ser det som personalisering av språket, en forsterkning av ordet selvsagt.
  4. Jeg gjør det som et lite bidrag blant mange for å utfordre språket, utfordre det etablerte synet på virkeligheten og for å irritere språkfanatikerne.

  Alle fire grunnene gjør meg i veldig godt humør, noe som slevsagt er god nok grunn i seg selv. :):):)

  SvarSlett
 3. Det store er at også nettavisene til de etablerte avisene går tilbake. Folk vet at de blir løyet for, i hvert fall et stykke på vei, og holder seg unna i stadig større grad.

  SvarSlett