tirsdag, april 28, 2009

Krisemaksimering?

Flere, bloggere og andre synes saken om svineinfluensaen er oppblåst. De bagatelliserer den ved å sammenligne med antall dødsfall på andre områder.

Jeg synes ikke saken er oppblåst i det hele tatt, selv om fokuset blir litt galt. Det ser ut til at vi er heldig denne gangen, blant annet fordi dette viruset ikke ser ut til å være så veldig smittsomt og at Tamiflu virker på det, men det betyr ikke at det ikke snart vil komme ett som er uendelig mye verre.

Hvis pressen hadde fokusert på det elendige smittevernet og den slappe holdningen hos folk flest hadde det vært bedre. Folk som kommer fra smitteområder i Mexico blir for eksempel ikke isolert, verken i områdene eller når de vender tilbake til sitt hjemland. Det er helt vanvittig.

Hvis viruset hadde vært veldig smittsomt, som et vanlig influensavirus gjerne er, og det er bare en tilfeldighet at det ikke er det, og medisinen Tamiflu (ubrukelig mot fugleinfluensaen) ikke kunne ha dempet de sterke symptomene ville vi allerede hatt en verdensomspennende pandemi verre enn den i 1918. Før «krisetiltakene» hadde vært satt i gang overhodet ville Pandemien allerede vært et faktum. Små variasjoner i arvematerialet og det ville ha vært tilfelle. Som sagt: dette er ikke «skremselspropaganda» eller «krisemaksimering», men kalde, isende kalde fakta. Verden vil bedras og lulles inn i en falsk følelse av trygghet, som vanlig.

WTO, Verdens Helseorganisasjon sier forøvrig at svineinfluensaen «er ute av kontroll», og har hevet trusselnivået fra 3 til 4.

Dette i all korthet

8 kommentarer:

 1. Anonym2:54 p.m.

  Det skjer så lite at NRK, TV2, DB og VG nå melker dette så mye de kan. Meg knekkende likegyldig om to her eller to der, er lagt inn på sykehus for mulig influensa.
  Patetisk å se hvordan media skriver med krigstyper.

  SvarSlett
 2. Vel, du avslører deg selv kraftig med en sånn idiotisk uttalelse, Som sagt, det burde ha vært enda mer oppstyr, ikke fordi denne Pandemien i seg selv er særlig kraftig, men nettopp på grunn av reaksjonen til typer som deg.

  Du trenger en lang hals for å grave deg ned i årene som kommer.

  SvarSlett
 3. Anonym7:11 a.m.

  Jeg må si jeg synes dette virker en smule oppblåst. Greit nok at trusselen om en pandemi er reell, og hvis ditt og hvis datt så kunne forholdene vært verre enn i 1918. Samtidig: Hvis ditt og hvis datt så hadde pandemien i 1918 aldri skjedd. Media bør ikke framstille tenkelige scenarioer som om de er sannsynlige, uten at de har belegg for det. Det gjør bare at folk blir apatiske.

  Selvsagt bør vi ta forholdsregler, men det er ikke slik at jo flere forholdsregler jo bedre. Vi kan ikke være 100 prosent forberedt på alt ille som kan skje, risiko for å bli syke og dø er noe vi må leve med. I hvilken grad smittevernet og beredskapen er god nok må vi vel ha fagfolk til å vurdere og informere politikerne om?

  SvarSlett
 4. Vi kan være minimalt forberedt, og det er vi ikke.

  Vi kan prøve å minske mulighetene for utbrudd, og det gjør vi ikke.

  Vi kan rett og slett forandre livstil på alle fronter, og det gjør vi ikke.

  I det hele tatt: det er ikke mye fornuftig vi foretar oss.

  Som sagt, nyhetene er ikke oppblåst, men helt feilfokusert. Det de burde ha fått fram er at dette virusutbruddet ser ut til å være relativt ufarlig, men at situasjonen som helhet, på alle områder som teller er kritisk.

  SvarSlett
 5. Amos, dette bekrefter bare dine rasistiske holdninger. Du vil aller helst at folkeslag skal leve isolerte fra hverandre, for aa forhindre smitte og spredning av sykdommer....

  SvarSlett
 6. Morsomt. du føler deg veldig truffet ser jeg...

  Jeg mener vel nærmest det motsatte, også i dette tilfellet, at sykdom lar seg ikke stanse, men det går slevsagt an å ta enkle forholdsregler under en krise.

  Og mitt poeng her var (følg nøye med nå) at her har de knapt tatt forholdsregler overhodet.

  SvarSlett
 7. Jeg bor i NYC, og her tar man dette med overraskende ro. Obama gikk ut og oppfordret pressen til å ikke overdrive dette. Det skulle jeg ønske noen hadde gjort i Norge også. Det er selvfølgelig alvorlig, men iflg Dagbladet m.fl. skal vi igjen alle dø av en mystisk sykdom, ikke ulikt slik det ble hevdet da fugleinfluensaen og Sars kom, og AIDS for et par tiår siden også.

  Edruelighet er viktig, men det selger ikke like godt...

  SvarSlett
 8. Min holdning er generelt sett i dagens samfunn: behold panikken, ingen grunn til ro. Dette gjelder ikke bare mulige fremtidige pandemier, men hele situasjonen dagens mennesker befinner seg i.

  SvarSlett