fredag, april 24, 2009

Pandemi


En ny, verdensomspennende pandemi, en sykdom som vil drepe mange millioner mennesker vil komme før eller senere. Dette er fakta og slett ikke «skremselspropaganda» (idiotisk uttrykk). I 1918 drepte en slik pandemi 40 millioner mennesker over hele verden. I 1968 drepte det som blir beskrevet som en mindre pandemi «bare» en million.

Virus forekommer naturlig i naturen, men forhold i det moderne menneskelige (eller umenneskelige) samfunn gjør potensielt sett resultatet langt mer fatalt, langt mer omfattende. Moderne storbyer og nær sagt all nåværende menneskelig aktivitet er en enorm fødestue for nye virus, og på grunn av det globale samfunnet kan det ramme alle i løpet av noen dager. En smittet person som når en internasjonal flyplass og det er gjort. En sykdom som før utslettet en stamme i en fjelldal, og så døde ut på grunn av mangel på næring, av mangel på nye offer vil nå true hele kloden.

Pandemien i 1918 spredte seg på grunn av Første Verdenskrig. Soldatene ble smittet på slagmarken i Frankrike, og når de reiste hjem brakte de sykdommen med seg, og det var før passasjerflyet kom på «banen», før moderne passasjertrafikk tok helt av.

Det tok hundrevis av år fra Svartedauden, en byllepest «la ut» fra Sem i Egypt med et skip av smittede og til den spredte seg til Nord Europa. Nå tar det noen timer.

Virusene (det ser ut til å være to) nylig oppdaget i Mexico og USA er sannsynligvis ikke starten på en gigantpandemi, av den gode grunn at den ikke har brutt ut her ennå. Det finnes ganske sikkert folk i norge som allerede bærer smitten i seg, og som er naturlig immun. Et dødelig virus som det i 1918 eller en byllepest som Svartedauden eller noe annet vil spre seg langt fortere og være langt mer dødelig, selv om dette viruset er uvanlig virksom i aldersgruppen 25 til 44 år, de som vanligvis er ved best helse og best beskyttet mot sykdom.

Det ene viruset er helt nytt, en blanding av virus funnet i mennesker, gris og fugler, og er ganske så sikkert et resultat av moderne husdyrhold. Mennesker lever tett på dyrene hele tiden. Det er slett ikke rart at sykdommer sprer seg fra dyr til mennesker og også til slutt smitter mellom mennesker.

Immunsystemet vårt er smadret på grunn av kjemiske gifter og generell nedbrytende forurensning. Det krever stadig mer medisin for å holde oss friske, og «medisinen» bidrar også i stadig sterkere grad til den generelle nedbrytningen av vår helse. Vi er langt dårligere rustet enn den stammen i den fjelldalen til å stå imot sykdom.

Fugleviruset, Ebola, dette siste og andre er bare et forvarsel, en ørliten krusning på havet mot den stormen som vil komme, vil komme snart.

7 kommentarer:

 1. Balanse i alle ting, Amos. Balanse. Så fort et gitt dyr blir for mektig, vil det alltid skje noe some jevner ut oddsene.

  SvarSlett
 2. Ja, slike pandemier har alltid vært naturens måte å jevne ut en gitt populasjon på.

  I tillegg har vi, i menneskehetens tilfelle Global Oppvarming og de grunnleggende svakhetene ved vårt moderne samfunn, ved sivilisasjonen i sin helhet, det kommende aammenbruddet på grunn stadig mer åpenbare eksplosive sosialpolitisk forhold.

  Alt sammen vil skje mer eller mindre samtidig.

  Lunten brenner og det blir litt av et smell når det endelig skjer.

  SvarSlett
 3. Djeesus for noen überparanoide kommentarer...
  Greit nok at dette sikkert er en alvorlig situasjon, men det er nok ikke ragnarokk.
  Blogghøvdingen nevner at det tidligere tok hundrevis av år før en sykdom kunne spre seg fra egypt til europa, vel sånn var det nok med nyheter også. For bare 40 år siden ville ikke har hørt om dette utbruddet før det omtrent var over igjen. Slapp av litt, mediene livnærer seg på frykt, og dere hjelper til.

  SvarSlett
 4. Hvis en leser på sidene til Folkehelseintituttet ser en at VG overdriver en del.

  Folkehelsemyndighetene i USA har varslet om tilfeller av svineinfluensa hos 5 personer i California og 2 personer i Texas. Det dreier seg om en ny variant av influensavirus A(H1N1) fra svin som ser ut til å kunne smitter mellom mennesker. Pasientene i USA har hatt et mildt sykdomsbilde slik som ved vanlig sesonginfluensa og alle er friske igjen. Internasjonale medier rapporterer om en del tilfeller av influensalignende sykdom og lungebetennelser, og noen dødsfall i Mexico. Det er foreløpig ikke bekreftet om dødsfallene i Mexico skyldes det samme viruset.
  - Vi overvåker situasjonen nøye i samarbeid med andre sentrale helsemyndigheter basert på blant annet oppdateringer fra Verdens helseorganisasjon (WHO) og det europeiske smittevernsenteret (ECDC), sier overlege Bjørn Iversen ved Folkehelseinstituttet.

  Folkehelseinstituttet råder personer som har vært på reise i Sør California, Texas mot grensen til Mexico og Mexico de siste syv dagene, til å søke lege hvis de får influensalignende symptomer (feber, leddsmerter og luftveissymptomer).

  WHO har foreløpig ikke gitt råd om internasjonale reiserestriksjoner. Det er i den aktuelle situasjonen ikke grunnlag for å fraråde reiser til eller opphold i de aktuelle områdene.

  SvarSlett
 5. Hvis dere to rent faktisk hadde lest det jeg hadde skrevet så ville dere ha oppdaget at jeg ikke sier at situasjonen er alvorlig på verdensbasis denne gangen...

  Jeg beskrev den situasjonen som en dag snart VIL oppstå som følge av en skikkelig verdensomspennende pandemi. Dere er vel blant de som vil trekke på skuldrene når folk dør i gatene utenfor døren deres, antar jeg.

  SvarSlett
 6. Helt enig med deg, Amos, etter å ha sett og lest mye som ALDRI kommer ut i media..men det er kalde fakta, som ville skremt mye mer enn det som faktisk kommer ut.

  Da tenker jeg ikke nødvendigvis på denne svineinfluensaen, men tidligere i historien, med spanskesyken som det foreløpig mest alvorlige. Men om ikke denne mulige pandemien blir så alvorlig som enkelte frykter, vil det neppe gå for lang tid før den virkelig "store" kommer, som kan få spanskesyken til å virke litt "snill", og noe av det mest skremmende (synes jeg..) med det er at det kan være menneskeskapt, en slik pandemi.
  Jeg synes media var for hysterisk med fugleinfluensaen, men denne gangen kan det være grunn til å være bekymret. Eller, i det minste ta det på alvor! Og de som ignorerer dette her, kan ikke vite mye om hva som har skjedd i verden til nå, hva pandemi/virus o.l angår eller så bryr de seg rett og slett ikke.
  Og med all forurensing/gasser/kjemikalier vi har i samfunnet er det vanskelig å unngå at alvorlige virus kan bryte ut, og mutere. Det er synd, men slik er det.

  Før tenkte jeg ofte at "det går sikkert fort over", eller "det skjer ikke her" o.l, men nå vet jeg bedre..

  SvarSlett
 7. Virus og bakterier og sykdom generelt sett trives som fisken i vannet i det moderne samfunnet. Dyrenes immunforsvar blir svekket av forurensning. Moderne medisin og levesett ødelegger resten.

  SvarSlett