torsdag, februar 05, 2009

Ikke rart i det hele tatt

Selvmordstallene øker dramatisk blant amerikanske soldater. Siden 2004 har flere tatt livet av seg enn de som har blitt drept i strid.

Jeg synes ikke det er rart i det hele tatt. Militarismen er, i sitt fundament dypt umenneskelig, og å være soldat er helt klart noe av det mest nedbrytende som finnes for et menneske. Helt fra rekruttskolen eller verneplikten blir man umenneskeliggjort, blir plukket i stykker av et system som er enda litt verre enn samfunnet utenfor.

Og det har blitt verre i moderne tider. Under den amerikanske borgerkrigen og også under de to verdenskrigene skjøt mange av soldatene bevisst over hverandre, fordi de ikke ønsket å drepe motstanderne. Mange tester viser at et menneske generelt sett ikke ønsker å drepe et annet. For at det skal skje må man overskride en terskel, og den terskelen hadde hærførerne i tidligere kriger problemer med å få soldatene til å krysse.

For en gitt krigsherre er dette et stort problem, slevsagt. Derfor ble rekruttopplæringen endret drastisk i forrående retning før og under Vietnam-krigen, og det virket. Soldatene begynte å plaffe løs på sine motstykker, plaffe løs på alt som rørte seg faktisk, både av barn og ikke-stridende generelt. De som hadde utviklet de nye programmene gratulerte hverandre og slo seg selv på brystet. Det at stadig flere soldater ikke maktet overgangen til et sivilt liv ble slett ikke tillagt vekt.

De siste fire årene har Krigen helt klart blitt enda råere og mer nådeløs. Å kalle soldatene kanonføde stemmer stadig bedre, og å kalle dem kaldblodige mordere stemmer også stadig bedre.

Nei, det amerikanske forsvarsdepartementet er slett ikke bekymret. De er flink til å late som om de er det, men så lenge ikke antallet selvmord går ut over effektiviteten vil de alltid være fornøyd.

14 kommentarer:

 1. Anonym9:39 p.m.

  "Å kalle soldatene kanonføde stemmer"... Gjør det egentlig det? For verdens mektigeste og mest strukturerte og organiserte hær?

  SvarSlett
 2. Jeg snakket generelt, om alle hærer. Det er klart at amerikanske soldater, med nærmest totalt luftherredømme på sin side er det i mindre grad enn andre.

  Dog ser det ikke ut til å hjelpe stort på humøret deres.

  SvarSlett
 3. Ekte soldater går ikke i krig fordi de hater det som ligger foran dem, men fordi de elsker det som ligger bak dem.

  Men hvis du ikke hater det som ligger foran deg så klarer du kanskje ikke å ødelegge det. Det er noen seriøse paradokser rundt det med krig.

  Til soldatene:
  Ikke drep for morro skyld.
  Ikke mobb sivil lokalbefolkning unødig (noe mobbing er nødvendig).
  Ikke tro att dere blir mottatt som helter når dere kommer hjem (utakk er verdens lønn).

  Den beste måten for en soldat å unngå PTS er å aldri forlate militæret.

  Keep moving!

  SvarSlett
 4. Det er greit å være motstander av krig (de fleste er vel det!) Men det 'rare' her er ikke at noen soldater i strid begår selvmord, men at det har kommet et plutselig seksdobling i antall.

  Er det også 'ikke rart i det hele tatt'?

  SvarSlett
 5. Nei, det er slettes ikke rart. Det har aldri vært meningen at mennesket skulle holde på slik. Drap opp og drap i mente. Hjemme brøler apekattene rundt ørene på soldatene i sjantiser stil. I realitetenes skarphet skyter de på andre mennesker og tror det skal være slik, fordi noen har brølt lenge nok om at det skal være slik. Men akk, det er jo mennesker med følelser og tanker om brutale handlinger som er utført. Det er ikke slikt vi er skapt til og svært mange takler det egentlig ikke. Noen fullfører angeren med selvmord når tankene får fred, fordi realitetene er blitt fullstendig fortrengt, ikke av dem selv, men av andre med en agenda.

  SvarSlett
 6. Jeg skal ikke uttale meg om krig generelt. Men jeg er enig i at dette ikke kan feies bort som overraskende. Det er et års tid siden Time Magazine kalte antideprepressive medikamenter for USAs hemmelige våpen. Det er storfrobruk, det er stadig stress, det er lite søvn og hvile. Den soaisle støtten mangler.
  Neida, tegnene har vært der nesten hele tiden. Det er en ansvarsfraskrivelse å kalle dette en overrraskelse.

  SvarSlett
 7. Det er rart at 24 menn bestemmer seg for å ta livet av seg selv i samme månede, når normen er 1/6 del så mye. Da er det noe unormalt som skjer, det at de tar livet av seg er ikke unormalt i seg selv (dessverre). PTS, som ble nevt tidligere her, har nok størstedelen av skylden. Det å være soldat er en ensom jobb, man har kameratskap, men det forventes jo at man skal være tøff og bite i seg det man opplever og føler.
  Framfor alt skal en være mannemann og tøff, det er macho som er tingen. Hva gjorde Januar til en så tragisk månede.

  SvarSlett
 8. Anonym1:27 a.m.

  Ekte soldater går ikke i krig fordi de hater det som ligger foran dem, men fordi de elsker det som ligger bak dem.

  Pisspreik. Patriotisk vrøvl som forsøker å legitimere irrasjonell blodtørst.

  Til soldatene:
  Legg ned våpnene og dra hjem til kone og barn!

  SvarSlett
 9. Mitt poeng også, Henrik. Patriotisk vrøvl til fingerspissene. Jeg lurer på når menneskeheten skal slippe å ha sånne farlige tullinger gående løs.

  SvarSlett
 10. Når det gjelder order kanonføde så har nok ikke det vært så gjeldend noen gang som det var under første verdenskrig, eventuelt også slik russerne førte sine tropper under andre verdenskrig.

  Men å trekke inne soldatene fra borgerkrigen i USA er interessant. For en soldat har det nemmelig med troen på det de gjør, den tilliten de har til dine ledere og den støtten de får hjemme fra hvordan de takler den situasjonen en krig er og dessuten hvilke tanker de gjør seg etterpå.

  Det er jo ingen tvil om at den hjemmlige støtten til USAs krigføring har vært sterkt synkende i den siste perioden av Bush sitt presidentskap, og de siste månedene har det blitt tydligere og tydligere at folket ville stemme på en president som åpent innrømer at en del av denne krigføringen har vært helt feil. Den har vært feil virkemiddel basert på feile premisser til en problemstilling som i stor grad er konstruert.

  Men her har soldatene gått i årevis og kjempet og slitt og forsøkt å beholde troen på det de gjør. De har jo blitt forledet til å tro at de har kjempet det godes sak og at de har vært det rette middelet for å bringe demokrati og menneskerettigheter til både Irak og Afganistan. Nå innser de at de har blitt bedratt og de de har gjort og den situasjonen de befinner seg i vil selvsagt fortone seg ganske meningsløs.

  De amerikanske soldatene er stort sett unge mennesker fra de lavere sosiale skikt i USA, de har vært ute etter en jobb og litt respekt fra omgivelsen. Det medfører fortsatt i USA en viss status å være i militæret og spesielt for en som har vært i felten. Joda, enhver er ansvarlig for sine handlinger, men alle tar sine avgjørelser basert på den kunskapen de har og eksterne faktorer som presser på. Så be gjerne soldatene leggge ned våpnene, og iallfall følge krigens 'regler'. Men de er faktisk mennesker de og, og nå blir grunnen revet bort under føttene på dem fordi deres ledere er blitt avslørt som udugelige maktsyke mennesker som nå blir byttet ut,mednoen som forhåpentligvis tenker litt anderledes.

  Jeg er iallfall ganske sikker på at det er her mye av bakgrunnen ligger for den sterke økningen i selvmord blant amerikanske soldater. men det kommer aldri til å bli konkludert slik i noen rapport.

  SvarSlett
 11. http://www.abcnyheter.no/node/83107

  SvarSlett
 12. Litt bedre tid nå :)

  Poenget med militærets syn på soldatene som en ressurs de kan "sanke inn" etter behov er at det er skremmende.

  En mener helt seriøst at en har eiendomsrett over mennesker til å kreve (i dette forslaget) tre års tvangstjeneste.'

  Det er perverst. Og det synes jeg som ikke er militærnekter engang.

  SvarSlett
 13. Mer tjenestegjøring i militæret er et onde. Jo mindre jo bedre.

  SvarSlett
 14. Man skal ikke slå ihjel.
  Det ødelegger ens egen sjel.
  også i dette livet.

  SvarSlett