mandag, februar 02, 2009

Big Brother arbeidsgiver kan lese din private epost

Fra 1. mars får ytringsfriheten enda dårligere forhold her i landet. Da vil folks arbeidsgivere ha lov til å gå inn på datamaskiner og mobiltelefoner som arbeidsgiver har betalt for og sjekke hva de enn måtte ønske. Loven er på arbeidsgiverens side og kontrolltiltak som skal hindre (u)vedkommende i å «misbruke» ordningen er bevisst uklare. Kapitalkreftene har i årevis presset på for en slik lov og dette er slevsagt et knefall, enda et knefall for dem. De er fortsatt ikke fornøyd og kaller dette «et første skritt på veien». SV blir et enda mer latterlig parti fordi de også i denne saken har gitt etter så lett.

Også i Finnland blir en lignende lov behandlet. Der har mobilgiganten Nokia truet med å trekke seg helt ut av landet med mindre loven blir vedtatt. 1300 arbeidsplasser og 10 milliarder i skatteinntekter vil bli borte. Noen som vil vedde imot at loven går igjennom?

Disse lovene vil gjøre det vanskeligere for folk å bli varslere, enda vanskeligere. Det vil heve den generelle overvåkningen i samfunnet. Hvem som helst som arbeidsgiver godkjenner vil i praksis kunne lese dine private tanker. Og denne loven er allerede vedtatt, med Datatilsynets velsignelse, uten offentlig debatt eller folkelig motstand.

Man snakker mye om staten som Big Brother og den frykten er i høyeste grad reell, men industriens overvåkningskåthet er minst like stor, på mange områder, og minst like farlig. Det er store penger eller rettere sagt enda større penger å tjene på å ha full kontroll over sine ansatte.

Og de blir enda farligere i tospann enn hver for seg, slik de alltid har vært. Og begge er sannelig ille nok hver for seg.

15 kommentarer:

 1. Sådan er kapitalismen.
  Det åpenbare svaret blir å ha egen privat mobil og data.
  Da kan ikke sjefen forlange innsyn (ennå)

  SvarSlett
 2. Er du dum, blind eller bare digger tabloide overskrifter? Arbeidsgiver kan IKKE lese din PRIVATE epost. Ihvertfall ikke med loven i hånd. Hold deg til fakta, det er ille nok som det er.

  SvarSlett
 3. Det er du som er dum eller håpløst naiv. Det er mange som sender privat epost fra jobben eller med jobbmobilen.

  Gullars: Ikke ennå.

  SvarSlett
 4. Skal tro om det ville være ok å bruke postboksen til arbeidsgiver til privat bruk. Hvorfor skal folk drive med private ting i arbeidstia. Snylter og stjeler all den tid de forlanger lønn i samme tia. og klager på arbeidsgiveren som ber om å få se posten som kommer inn til firmaet via postboks, e-post og sms, på firmaets eiendom. HALLO ! "Jobben" bør ha sin egen e-post adr. og privatpersonen bør ta all privat e-post via egen privat e-post adr. på fritia. Samme med tlf og sms.

  SvarSlett
 5. Jada, anonym, skikkelig forklaring det der, skikkelig bortforklaring og avledning. Er du bare en papegøye uten egne tanker?

  SvarSlett
 6. Tankene til anonym her er dessverre altfor ubredt, og ja, han er en papegøye, enda en båndopptaker uten egne tanker og handlinger.

  SvarSlett
 7. Anonym3:19 p.m.

  Hmm mange hissige her. Hos oss har vi et kompromiss, vi har PC og mobil med oss over alt slik at vi kan bistå om det skulle være noe, når som helst - brukes privat og jobb om hverandre, en slags toveis trust. (kom ikke på noe norsk ord :)

  Men.. om det skulle oppstå en situasjon hvor arbeidsgiver bruker sin rett til å gå gjennom mobilen eller PCen så kommer jeg til å føle meg krenket, det må være en vond følelse. Ikke fordi jeg har voldsomme private ting på dem men prinsippet..

  Om arbeidsgiver går ut og sier at de kommer til å ta i bruk retten så legger jeg fra meg PC og mobil når jeg går fra jobb, og heller kjøper meg en privat mobil. Så kan de ha det så godt.

  SvarSlett
 8. Anonym3:25 p.m.

  Det som kanskje kan være bra med at arbeidsgivere snart, med loven i hånd, kan sjekke jobbmailen, er at de mange som har følt seg sikre på at dette ikke skjer, nå begynner å sikre sine private mailer bedre.
  For jeg tror det er altfor mange som hittil har følt seg trygge på at arbiedsgiver holder seg unna mailen deres.
  En venninne av mistenker at hun ble sagt opp i prøvetiden fordi sjefen hadde snoket i mailen hennes. (Hun hadde sendt mail til en venn om at hun akkurat var blitt gravid.)

  Selv ville jeg aldri ha stolt på at enhver arbeidsgiver holdt seg unna.
  Nå blir folk tvunget til å opprette private kontoer hvor de kan ha sensitiv mail. Og hvis man får slik mail til jobbkontoen sin, er det bare å videresende den til sin private før man sletter den.
  Så alt i alt er det vel like greitt, anser nå jeg.

  SvarSlett
 9. Cecilie: En lov som gir noen lov til å snoke i privatlivet ditt er aldri bra. En lov som forbyr han/hun/dem å gjøre det ville vært atskillig mer positiv.

  Øyvind: hissig er bra. Man bør være hissig her, når enda en undertrykkende lov er på trappene. Ja, det ville vært et tillitsbrudd, uansett hva de kalte det, uansett hvor mye en drittlov gir dem rett til å gjøre det.

  SvarSlett
 10. Anonym3:59 p.m.

  That's one small step against man, one giant leap for Big Brother.

  Mark my words.

  SvarSlett
 11. En blant mange, ja, og flere er på vei.

  SvarSlett
 12. Anonym1:28 a.m.

  Ting som dette er årsaken til at jeg har et soleklart skille mellom jobb og privatliv. Jobbting på jobbmail og jobbtelefon, privatting på privatmail og privattelefon.

  Sånn sett så har jeg ingenting å tape på at dette lovforslaget går igjennom, uten at det er et mindre hårreisende prinsipielt brudd på individets integritet av den grunn.

  SvarSlett
 13. Du vil likevel bli rammet, fordi det vil skape et enda mer undertrykkende samfunn.

  SvarSlett
 14. Jeg er helt for personlige rettigheter, men dette blir bare for dumt.

  Loven er for all del ikke spesielt bra formulert, men prinsippet i den, det at en arbeidsgiver skal ha råderett over, og mulighet til å sjekke det som blir gjort på bedriftens systemer, det mener jeg er helt på sin plass.

  Greit nok at loven i seg selv dessverre har blitt utvannet, og åpen for tolkninger, siden høringsutkastet, det er uheldig av flere grunner.

  Men at man skal være "beskyttet" når man benytter bedriftens systemer, det være seg PC, mobil, eller andre, og ikke forventer å bli sjekket på noen måte... det er kanskje på tide å tenke litt mer i to baner her? En privat, og en i jobb.

  For all del - det at man bruker verktøyene man har tilgjengelig også til private eposter, og til å sende en og annen tekstmelding til private bekjentskaper, via jobbtelefon og jobbPC, det gjør vel de fleste. Det gir derimot ikke arbeidsgiver mindre rett til å lese igjennom det du har skrevet, dersom det finnes en grunn til å skulle gjøre det - og nettopp her er det loven feiler, ettersom det ikke lenger er påbudt at vedkommende som får eposter mm. gjennomgått skal være til stede.

  Det skal dog varsles, så får man heller være litt kjapp med å slette de slibrige epostene til sekretæren...

  SvarSlett
 15. Det er ikke bare dumt at du mener det du mener, men direkte farlig. Du er en fare for dine medmennesker, spesielt fordi du ikke er alene om din mangel på meninger.

  Du er slett ikke for rettigheter, men for Big Brother, for tyranniet med stor T.

  Det er ganske så utrolig.

  SvarSlett