søndag, februar 08, 2009

Idol ødelegger musikken

Jeg er helt enig med Nina Persson i Cardigans. Tåpelige TV-sendinger som Idol, X-Factor og andre ødelegger musikken. Nå har jo musikken vært ødelagt lenge, selv uten slike konkurranser, men med dem har alt, både musikk, TV og samfunnet som helhet tatt enda et skritt nedover forbi bunnen.

Plateselskaper, filmproduksjonsselskaper, bokforlag og resten har lenge satset på det gjennomsnittlige, trygge og tvers igjennom kjedelige, og når folk ikke har likt det de har gitt ut har de tvunget igjennom lovgivning for å tvinge folk til å like det. Folk som jobber med det de gjør, som prøver å utvide folks horisont blir gjerne ignorert.

Folk flokker seg rundt møkk som Idol og det blir normen, blir det alle strever etter å etterligne. De som deltar blir idolene til millioner av mennesker, og man blir knapt negativt overrasket lenger engang. At dette er enda et tegn på verdens økende sinnssykdom er hevet over tvil.

God musikk, gode filmer, gode bøker og interessante, bemerkelsesverdige og viktige hendelser generelt blir ikke til på en scene blendet av lyskastere, men i mørke rom, i dype skoger og i svarte natten.

Tidligere artikler på Uten Grenser om dette og beslektede tema:

Sann kunstnerisk frihet

Piracy saves music

Prioriteringer i et sinnssykt samfunn (II)

Kort om idol og melodi grand prix

9 kommentarer:

 1. Anonym7:27 a.m.

  Trenger sårt flere artister i Skandinavia som står opp mot fordummingen i popbransjen. Nina er en av ikke altfor mange som både utstråler sjarme og intelligens..mer av dette..

  SvarSlett
 2. Anonym8:03 a.m.

  Jeg vil ha tilbake de 2 minuttene jeg brukte på å lese fjortis-tankene dine og skrive dette til deg, undermåler.

  SvarSlett
 3. anonym 2: på seg selv kjenner man andre?

  anonym 1: bare at hun våger å stå fram med dette, med å banne i kirken viser at hun har mer å fare med enn den typiske hjernedøde idol (og anonym 2).

  SvarSlett
 4. Anonym9:51 a.m.

  Synes du overdramatiserer vel mye. Selv om idol og lignende underholder massene, finnes det jo bra musikk i massevis om man leter litt. emusic.com bl.a er jo et bra sted å begynne, (er mye skit der og selvfølgelig...).

  Sånn jeg ser det blir god musikk, ofte også smal musikk og da blir også medieinteressen liten. Men nrk har jo endel program for smal musikk hvor ikke tono styrer showet, så jeg forstår ikke helt problemet...

  Og for min egendel synes jeg samlingen min føles enda mer spesiell så lenge god musikk forblir sjelden:) Litt forfengelig skjønner'u...

  Men når det er sagt må jeg bare si at jeg er hodestups forelsket i Nina Perssons stemme. Den er nydelig!!

  SvarSlett
 5. Jeg avskyr den generelle forflatningen og fordummingen av samfunnet, der det meste går fra galt til verre. Med andre ord, musikken blir bare enda et område der det skjer. Det får følger på alle samfunnsområder, også de som kan sies å være klart mer alvorlig.

  Det kan knapt overdramatiseres.

  SvarSlett
 6. Sett i et historisk perspektiv, ble geniene trøkt ut på løpende bånd.

  Genienes tidsalder er kanskje over, hvem veit...men det har altid eksistert lavpannet kultur, dog ikke av slik overflod:)

  Alle kan jo heller ikke være esteter.

  SvarSlett
 7. Nei, og det bør heller ikke være noe mål. Å fokusere på estetikk er nesten like ille.

  Det det bør focuseres på er variasjon og det unike og det søkende, og ikke la det banale dominere.

  SvarSlett
 8. Anonym1:58 p.m.

  Jeg er så absolutt ikke en slave av dette rare samfunnet vi lever i, så klart tilpasser jeg meg nok til å greie meg med penger og loven, nok om det.

  Jeg hater det meste av pop, og hører vel på det meste bortsett fra kjedelig monotom pop lagd av penge maskiner.

  Meeeen POENGET mitt, dere, er at
  1:jeg synes Idol er bra underholdning.
  2: persson klager på sin egen musikk
  (idol er for Kurt, det en låtskriver og pr-manager er for Persson og Britany Spears), og jeg ser heller at folk blir kjente pga musikken sin, over penger.

  3: Sist men ikke minst, JEG har meninger, det har IKKE han som har skrevet denne bloggen.
  Du klager jo ikke på noe relevant; god musikk produseres hver dag, man får nye alternative filmer i ALLE sjanger hele tiden fra utlandet,.
  Alt du klager over er jo ting du får severt på MTV og i din lokale video shoppe.

  Slutt å lek så alternativ, når
  du kun orker å se på mainstream hjemme i stua di!
  Kom deg ut til nærmeste rock-shop, for fet og ny musikk!?!?

  Peace out, ooo store: "jeg hater verden, men vet ikke helt hvorfor?"

  SvarSlett
 9. For en idiot du er, anonym. Det er trist egentlig, når et så langt innlegg ikke kommer med et eneste vektig argument. Den lokale rockebutikken alternativ? MTV? COOOme on. Har du NOE fornuftig å si?

  Dra deg tilbake til godstolen din foran tv-skjermen din hjernedøde tosk...

  SvarSlett