torsdag, mai 01, 2008

Anarkismens dag


Dagen i dag begynte som en heksenatt for mange tusen år siden, som det som i dag gjerne kalles Beltane blant hekser og hedninger og paganister, som en vill og uhemmet feiring av livet.

I dagens verden, i sivilisasjonen ble dagen etter, i moderne tid, i industrialderen, maskinalderens nådeløse grå lys først kjent som anarkismens dag, som en reaksjon mot arbeidets tyranni, ikke som en feiring av det.

Arbeiderurolighetene i Haymarket i Chicago, USA i 1886 blir gjerne sett på som begynnelsen på den moderne Arbeidets Dag, men et klart mindretall, både i USA og internasjonalt, blant annet før og under borgerkrigene i Spania i 1936 fortsatte å bruke dagen som en protest mot arbeid og myndigheter og rettssamfunnet og organisering generelt.

Da de som ble uskyldig dømt for Haymarket-bomben stod på skafottet og ventet på å bli hengt ropte «hoch die anarki» hyllet de anarkismen, ikke sosialismen.

Det er ikke for ingenting at anarkistene i Spania ble vist spesiell oppmerksomhet av General Franco og hans kommende brutale diktatur. Det eksisterte flere velfungerende anarkistiske kommuner, bestående av folk som tok avstand fra all organisert styresett, både det kapitalistiske og det som nå blir sett på som det tradisjonelt kommunistiske.

Anarko-primitivismen og dets lidenskapelige tilhengere, som ønsker å fjerne selve sivilisasjonen fra menneskenes liv blir i dag hundset fra alle kanter og forfulgt mer enn noen annen gruppe blant innenlands grupper av opprørske elementer. Ikke så rart, kanskje, siden vi er tyranniets fremste fiender, fordi vi angriper det på et fundamentalt, grunnleggende vis, og ikke prøver å føre en samtale med det, godsnakke med det. Vi vet at ethvert forsøk på å forbedre tyranniet, som flertallet av dagens mennesker snakker så mye om, bare vil konsolidere dets posisjon. Hvilket er akkurat det som har skjedd en stund nå, som skjer og vil fortsette å skje så lenge folk flest ikke vil ta tyren ved hornene og faktisk gjøre noe med de uhorvelige problemene dagens verden sliter med.


PS: Jeg misliker egentlig alle slike «dager». Akkurat som Heksenatt kan og bør feires på alle årets dager og netter bør også Anarkiet og Kaoset og Livet bli det.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar