tirsdag, mai 27, 2008

Eksistens i en flaske


Nok en vitenskapelig undersøkelse i en lang rekke har slått fast at menneskenes biologiske klokke sørger for at vi sover om natten og er våken om dagen. Som vanlig er slike resultater en sannhet med store modifikasjoner. Alle vet at slike undersøkelser er noe stort tullprat, fordi de, i beste fall utelater et betydelig mindretall av befolkningen.

Jeg har, lik utallige andre vært våken om natten og gått til køys når solen står opp mesteparten av livet, og det har aldri vært noe bevisst valg fra min side. Det føles fullstendig naturlig. Min erfaring er at menneskene er nattdyr, at vi er til for å jage i mørket.

Men sannheten er slevsagt at vi er en ekstremt variert art. Hva som er riktig for hvert enkelt individ varierer med hvert enkelt individ. Dog er dette en sannhet som blir utelatt, både i slike undersøkelser og i nær sagt all offisiell politikk. Andre bør helt sikkert spørre seg om hvorfor, selv om jeg ikke lenger har behov for å gjøre det. Jeg trenger ikke en krystallkule for å se det åpenbare.

Igjen får vi demonstrert hvor smalt dagens samfunn er. Alt er innrettet etter flertallet eller det som blir sett på som flertallet. Denne saken er bare en illustrasjon på hvordan verden er innrettet i dag, hvordan den ensretter oss alle, og hvordan den, i stedet for å oppmuntre til og verdsette variasjon angriper den med alle sine sløve klør og huggtenner.

De som er annerledes blir utelatt i dagens ensrettede samfunn. Det kan virke noen ganger som om vi ikke eksisterer overhodet. Slik det så ofte er, må vi selv definere vår virkelighet. Hvis ikke vil andre definere oss vekk fra den.
Klokken er nå 17.30. Jeg skal snart spise frokost. Frokosten er et veldig viktig måltid. Det er da vi skal få i oss energi som skal vare resten av natten.

Drømmer Tilhører Natten.

8 kommentarer:

 1. Her er en viktig erkjennelse. Mennesker ER utrolig varierte som art. Og det er en stor styrke.

  Selvsagt ikke i øynene på dem som vil strømlinjeforme, konformitere og generelt sett ødelegge vår identitet.

  Men innerst inne vet de at de tar feil, det er derfor de er så redde.

  SvarSlett
 2. Frykten er nøkkelen til alt, i deres øyne.

  Et samfunn med berettighet respekt for seg selv og sine innbyggere ville ha oppmuntret til sann kreativitet og variasjon. Dagens verdenssamfunn ser på det som noe veldig negativt.

  SvarSlett
 3. Rart vi ikke har bedre nattsyn om vi var ment å jakte om natten, synes du ikke?

  SvarSlett
 4. Ikke slik jeg og andre opplever det, nei.

  SvarSlett
 5. Hmm. Hva mener du med det? At du ser like godt i mørket som, la oss si, en katt?

  SvarSlett
 6. Nei, ikke som en katt, som et menneske. Mange mennesker ser godt i mørket. Vi også.

  Det er heller ikke bare et spørsmål om syn. Etter en tid i villmarken vil alle lære å bevege seg igjennom den. Man snubler ikke i røtter og slikt uansett hvor stup mørkt det er. Det er bare et spørsmål om tilvenning, det er det hele.

  SvarSlett
 7. Anonym9:47 a.m.

  Når du sier: "mange menesker ser godt i mørket", glemmer du ut et viktig ord tror jeg; relativt.
  Selv om mangfoldet er stort, mangler mennesket de fysiologiske forutsetningene som er nødvendige for å ha et godt nattsyn, som som f.eks katter har. Hvis du skal duge som jeger om natten holder det ikke med å være i stand til å ikke snuble, så jeg tror ikke det er det hele..

  SvarSlett
 8. Det der med fotingen er bare en ting blant mange. Det er hørselen, luktesansen, synet osv, alt som det siviliserte mennesket har begravet.

  Det er stor forskjell på folks nattsyn, faktisk like mye som mellom folk og andre dyr.

  Og en katt orienterer seg faktisk veldig lite med synet, men mest med følehårene, «bartene» sine.

  Hunden gjør det aller meste med luktesansen osv.

  Det er bare hos det moderne mennesket synet dominerer de andre sansene så mye.

  Mange blinde feks kan bevege seg like godt eller nesten like godt som seende, spesielt hvis de er født blinde. Det er et spørsmål om tilvenning.

  Som sagt, vi er en utrolig variert art.

  SvarSlett