lørdag, mai 24, 2008

Prioriteringer i et sinnssykt samfunn (II)

Hva er galt med folk?

I kveld vil store deler av norges og europas befolkning benke seg foran idiotboksen og se enda et hjernedødt program, «lytte» til enda mer forflatet popmusikk. De vil heie på sitt land, uavhengig av om de mener at det gitte landets bidrag er det beste eller ikke. Nasjonalismen får enda en mulighet til å blomstre, til å ødelegge liv og skaperevne. Mens det finnes massevis av musikere og komponister rundt omkring i verden som lager musikk på selvstendig grunnlag, uavhengig av om den er populær eller ikke er det ting som dette, som Melodi Grand Prix, (egentlig Eurovision Songcontest), Idol og annet, tilsvarende møkk folk får og vil høre.

Jeg ignorerer det jo som best jeg kan, slevsagt, men som 17. mai, jul og tilsvarende er det umulig å unngå helt. Det er på dager som dette at ønsker om å skifte ut befolkningen brenner ekstra sterkt.

Kreativitet, skaperevne blir styrt inn i en trang korridor i dagens samfunn, blir kvalt av dets ødeleggende korstog mot livet og gleden. Alt skal tjene Maskinen og det som ikke gjør det blir ikke gitt livets rett. Hva har konkurranse med musikk å gjøre, med film, skriving og kunst generelt? Ingenting, ingenting verdens ting, men det er det inntrykket som blir hamret inn i oss fra dagens dominerende, etablerte media.

Vålerengen fotballklubb har blitt gitt en tomt til å bygge enda en ny fotballbane, blitt gitt den til en - 1 - krone av oslo kommune. Fotball og interessen for fotball har blitt så dominerende blant store lag av befolkningen de siste tiårene at man snakker om en monokultur. Enorme summer og ressurser blir brukt, misbrukt i fotballens og idrettens tjeneste. Det har for lengst blitt en milliardindustri.

Hva har konkurranse med bruk av kroppen å gjøre? Hva har det med å kjenne blodet bruse og svetten sile, med å oppleve villmarken i all sin storhet? Hva har konkurranse med noe å gjøre?

Idrett er den moderne utgaven av lekene i Roma, brødet og sirkuset, der gladiatorer hugget hverandre i hjel til publikums forlystelse. Dens formål nå er det samme som det var da: å distrahere folk fra alt som måtte være galt i et gitt samfunn, og i dagens samfunn er det i sannhet mye publikum trenger å være distrahert fra. Kanskje er det ikke så rart at Makten gir gunstige betingelser til idrettsklubber. Fotballspillere og alle andre iddrettsfolk er dagens gladiatorer. Man er mer sivilisert i dag. Bortsett fra i boksing og fribryting osv får stort sett ikke gladiatorene hugget hodet av seg.

Men folk liker fortsatt å se blod. De skriker på det. Og det behøver ikke engang være ekte lenger. Ingenting er ekte, ikke musikk, ikke fortellinger eller noe i de gigantiske massemønstringene vi daglig opplever, eller ikke opplever gjennom etablert media, gjennom den fjerde statsmakt, gjennom det som blir prioritert i dagens sinnssyke samfunn.

2 kommentarer:

  1. Det verste er ikke at en ser behovet for brød og sirkus fra myndighetenes side. Det behøves sannelig fra deres synsvinkel for å skjule galskapen.

    Nei, det verste er at folk flest kan leve med dette! Jeg gremmes.

    SvarSlett
  2. Ja, folk flest selger seg billig. Jeg gremmes veldig.

    SvarSlett