fredag, mai 16, 2008

Fjerne

Folk har i år våget å ymte frampå med tanken på at norges nåværende såkalte nasjonalsang «ja vi elsker» er avlegs og bør byttes ut. Det er et godt forslag, i hvert fall et stykke på vei. Man bør slevsagt fjerne nasjonalsanger og nasjonaldager og nasjonalisme fullstendig.

Det begynner med trening og marsjer tidlig på våren og kulminerer med trett vinking fra balkonger på selve 17. mai. Jeg skal snart gå til køys. Dog vet jeg at det kommer et tog forbi rundt klokken ni og vekker meg igjen. Jeg burer meg alltid inne og skalker alle luker på denne datoen, hvis jeg da befinner meg innenfor landets grenser, men hvis man gjør det er det komplett umulig å unngå dagen helt, uansett hvor mye man skrur musikken på fullt.

Nasjonaldager er ille uansett hvilke land de blir «feiret» i, men i norge er de kanskje enda litt verre enn andre steder, fordi hykleriet er i høysetet her. Man kjører ikke svære militærparader og viser fram gigantiske raketter åpenlyst, men kaller det i stedet barnas dag. Jo, man skal tidlig krøkes.

Hele dagen bør slevsagt fjernes. Kvalme klarer man lett å fremkalle på annet vis, for eksempel ved å sørge for å bli overstadig beruset eller å stikke fingeren i halsen. Det er ingen grunn til å lage en Hollywood-produksjon av det.

1 kommentar: