fredag, mai 02, 2008

Guantanamo helvete

Sami al-Hajj, en fotograf fra den arabiske tv-kanalen Al Jazeera ble i dag satt fri fra den amerikanske torturleiren Guantanamo etter seks år i fangeskap. Veldig få vestlige media har rapportert dette eller viet det særlig oppmerksomhet. Det til tross for at det er en nyhet som bør vies ENORM oppmerksomhet.

Amerikanske og Britiske myndigheter har lenge sett på Al Jazeera, en av de få noenlunde objektive nyhetskanaler i dagens verden som en svær, svær torn i øyet og Tony Blair og George W. Bush diskuterte like godt muligheten for å bombe hele stasjonen. Jeg har sett den engelskspråklige utgaven av kanalen i månedsvis og kan forstå hvorfor… Til tross for den avvæpnende stilen får den angloamerikanske alliansen i den falske krigen mot terror sitt pass påskrevet der… slik de bør få overalt.

Sami al-Hajj ble først tatt av Pakistanske styrker og brakt til Afghanistan, før han ble overgitt til amerikanske styrker og brakt til Guantanamo. Han sier at rotter blir bedre behandlet der, noe som er veldig lett å tro på, både på grunn av hans vitneprov og det vi ellers har hørt om stedet, om vilkårlig tortur, om forsøk på å få han og andre til å spionere på Al Jazeera og sine venner og land. Og vi kan se det på den måten al-Hajj ser ut etter seks år i fangenskap, en eldet og syk trettiniåring.

Vi har blitt vant til slikt de siste ti årene fra vestlige myndigheter. Det som før foregikk i skjul foregår nå i tilnærmet åpenhet. Å se Bush holde sin tale om journalistisk frihet og trykkefrihet blir bare enda mer kvalmende etter dette.

Se you tube videoen. Se den helt til ende. Dette er faktisk den aller første jeg linker til/videreformidler her på Uten Grenser. Min motstand mot you tube ble overvunnet av den utrolige viktigheten av å videreformidle noe som bør være et slag i trynet på enhver støttespiller av den bunnfalske krigen mot terror. De vil sikkert prøve å spinne det, komme med det sedvanlige sprøytet, men kanskje, kanskje virker det enda litt mindre sannsynlig etter dette.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar