søndag, januar 11, 2009

Sann terror

Fryktens politikk på grunnplanet, et lite utvalg fra en uendelig lang liste, en til dels personlig opplevelse:


Politivoldsakene i Bergen over en tjueårsperiode: Banking av arrestanter var rutine, spesielt hvis de «motsatte seg arrestasjon».


Oslo for over tjue år siden, under demonstrasjonene for Blitz, beryktet blant maktens støttespillere:

Fem politimenn i beskyttelsesutstyr og med skjold og køller går løs på en jente, en spinkel og ung jente. De på påfører henne håndjern, legger henne i bakken og slår og sparker løs på henne. En dame går midt i mellom dem og roper høyt, spør dem hvordan de kan gjøre slikt mot en liten jente. Damen blir også lagt i bakken og sparket og slått og påført håndjern.

Både jenten og damen blir bøtelagt. Anmeldelsene mot politifolkene blir henlagt.


For litt under tjue år siden, under «Action for a Common Future» i Bergen i 1990, der gro harlem brundtland i festtalene til utenlandske delegater snakker om at «our talks should be held under the sign of impatience»: En politimann trykket en jente opp mot en murvegg og begynte å riste henne. Jeg klappet han på skulderen og ba han stoppe med det. Han så veldig morderisk på meg og gjorde tegn til å ville angripe meg også, da han fikk øye på ti av mine like morske kamerater bak meg og fant ut at hans kollegaer akkurat da var veldig langt unna. Bøller opptrer gjerne som de feigingene de er, med mindre de har alle fordelene på sin side. Litt senere, da demonstrasjonen var på sitt mest intense oppdaget vi at vi ble fulgt av to svartemarjer. Plutselig satte begge opp farten rett mot oss og også rett inn i mengden, og alle måtte kaste seg til side. Det var bare flaks at ingen ble påkjørt. Vi gjenkjente trynet vi hadde møtt tidligere på dagen bak rattet på en av bilene.

Det militære nærværet var også sterkt under «toppmøtet». Frykten vi følte for å bli skutt uten advarsel var i høyeste grad reell.

Mottoet under og etter møtet ble bla bla bla bla bla osv, sunget til tonene av ja vi elsker.

London 1994

Göteborg 2001

Genova 2001

København 2008

Oslo 2009


Noen få datoer og årstall her. Dette er dog vedvarende, en konstant faktor og trussel i oppegående menneskers liv.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar