lørdag, januar 10, 2009

Ødeleggerne (I)

Her presenteres, til glede for alle sannhetssøkende lesere en mengde av verdens fremste grupper av ødeleggere, av industriselskap.

Først ut er mektige Union Carbide og deres enda mektigere eiere, Dow Chemicals.

23 år etter giftskandalen i Bhopal, India nekter fortsatt selskapet Union Carbide å gjøre opp for seg, å betale for opprydningen etter de enorme giftutslippene tredje desember 1984 fra en fabrikk som produserte plantevernmidler rett ved et større slumområde i sentrum av byen. En gul sky la seg over byen og 10 000 mennesker døde umiddelbart. Mellom 20 000 og 30 000 omkom i tiden etter ulykken. Nærmere en million har pådratt seg kreftsykdommer, skader på sentralnervesystemet, leveren og andre organer. Alle disse skadene og sykdommene har økt dramatisk i hyppighet i Bhopal siden 1984.

Den katastrofalt dårlige sikkerheten var et tema før ulykken og har så visst vært et tema siden. Indiske myndigheter går nå rettens vei for å få Dow Chemicals, eieren av Union Carbide til å betale for opprydningen, bare etter opprydningen etter «ulykken». Dow nekter, med begrunnelse i at de ikke lenger har et juridisk ansvar for fabrikkanlegget. Dow kjøpte Union Carbide i 2001. Union Carbide solgte sitt indiske datterselskap til indiske Everready Industries India Limited i 1994…

Blant annet med slike begrunnelser vrir industrien seg unna sitt åpenbare ansvar igjen.

170 tonn giftig avfall ligger fortsatt igjen på selve anlegget, i tillegg til alt som har blitt sluppet ut i området, i vannet, jorden og luften. 57 av 120 undersøkte barn i området lider av alvorlige hjernesykdommer. Gjennomsnittlig levealder er betydelig lavere enn i tilsvarende områder i India.

Presset mot den indiske regjeringen for å droppe søksmålet er sterkt, både fra USA OG fra India. Ratan Tata, en lokal kakse med sterke amerikanske forbindelser sier at han vil betale deler av opprydningen, hvis søksmålet blir droppet. Ingen tror han, fordi han er beryktet for å samarbeide med mektige utenlandske interesser, men det er med på å øke presset, akkurat som de som holder i lenken hans ønsker. Dette er også en propagandakamp, slik så mye er i dag. Den kjemiske industrien har lange tradisjoner for slikt. De har mange jern i ilden og mange tilsvarende saker der deres pr-apparat jobber på spreng for å fordreie virkeligheten i deres favør.

Som industrien forøvrig tar de seg stort sett til rette overalt, men de har det litt tøffere i den såkalte industrialiserte verden, både når det gjelder reguleringer og priser. Derfor har de bygget og bygger slike fabrikker som den i Bhopal, over store deler av den såkalte underutviklede verden, hvor de knapt trenger å ta sikkerhetshensyn overhodet. I motsetning til i vesten der de må ta noen få og lite effektive hensyn.

Dow Chemicals bestrider slevsagt også, for sikkerhets skyld og som vanlig de åpenbare skadevirkningene utslippet har hatt og har på Bhopals innbyggere. Dette gjør de, selv om de med sedvanlig uthalingstaktikk og juridiske fiksfakserier ikke behøver å gjøre det i dette tilfelle, siden dette søksmålet ikke dreier seg om erstatning. Dow Chemicals har som sagt mange andre jern i ilden og driver sin krig på mange fronter. Summene de har lagt ut etter ulykken i det de kaller hjelpearbeid kan knapt kalles annet enn almisser. Det er knapt promiller av det som var og er nødvendig, og sammenlignet med det de tjente på fabrikken, blant annet ved den elendige sikkerheten, og de konstante utslippene lenge før «ulykken». De er en typisk industribedrift og enda mer et typisk multinasjonalt selskap.


Wikipedia har, slik den står i dag, i dette tilfelle en utmerket artikkel om saken. Union Carbide har slevsagt sin forklaring på toppen av google sitt søk om saken. De har også retten til bhopaldotcom adressen, der de gir sin sedvanlige sterkt forvrengte versjon av virkeligheten.

Slevsagt.

4 kommentarer:

 1. Må jeg få foreslå Halliburton neste?

  SvarSlett
 2. De står på listen, den svært lange listen. Det er en del jeg allerede har skrevet i hodet, som jeg nærmest har livslang erfaring med, som vil komme først.

  SvarSlett
 3. Anonym2:54 a.m.

  All hail Mammon! Grådigheten kommer til å ta livet av oss alle. Monsanto er et selskap jeg gjerne vil foreslå til lista. De har i mange år kuppa patenter på diverse typer korn og lignende. Å bi tvunget til å produsere mat på lisens fordi en eller annen advokat (eller flere) har definert at Monsanto eier en bestemt genkode kvalifiserer til overgrep. Men hva faen venter vi. Vi burde demonsterere mot dem på en verdig måte, så har de noe å le av i kantina den dagen også...

  SvarSlett
 4. De står allerede høyt på listen og jeg har også skrevet om dem tidligere, flere ganger, både på bloggen og på midnight fire sidene.

  Ja, «verdig» demonstrering er i sannhet noe å le seg fillete av. Men på grunn av deltagernes vedvarende og grunnleggende dumhet setter latteren seg fast i halsen til alle sanne radikale.

  Du bør lese romanen min, Drømmer Tilhører Natten foresten. Jeg er emtrent bombesikker på at du ville ha nydt den i fulle drag. Med ditt syn på verdig demonstranter osv kan du knapt unngå å nyte den.

  SvarSlett