tirsdag, januar 27, 2009

Harald Å. Sonja

Det skal skrives biografi om dronning sonja (igjen). Den skal skrives av ingar sletten kolloen, som har skapt seg et navn på å skrive møkkakjedelige biografier, og etter planen utgis på gyldendal i 2011.

Nå er jeg skeptisk til biografier generelt, uansett hvem personen måtte være, selv de mer positive personene, men dette blir bare for jævlig.

Hva har egentlig denne kvinnen bidratt med i sitt liv? Hva har hun gjort som er så interessant at det bør skrives bok om det? Hvis noen hadde skrevet om hennes negative innflytelse så hadde det enda vært noe, men dette snobberiet her blir bare for dumt.

Boken har helt klart kommersiell appell, dessverre. Det er alltid de som vil være interessert i sånt, enten lojalistene i alle samfunnslag eller Le av Rør kontingenten. Dette er en «sikker» satsing for ethvert forlag, og både det og forfatteren vil garantert tjene en god del penger, og kunne sole seg i stråleglansen, både fram mot, under og etter utgivelsen.

Jeg ser fram til den dagen slike prosjekter slett ikke bærer seg og også blir møtt med den hånlatter de fortjener.

8 kommentarer:

 1. At Kolloen skriver "møkkakjedelige" biografier er jeg sterkt uenig i. Hamsunbiografien, i to bind, er meget god lesing!

  SvarSlett
 2. Ok, jeg tenkte på den, selv om jeg ikke er enig med deg. Hamsun er et spesielt tilfelle, selv om jeg aldri har forstått enkeltes interesse for han, at de vil oppkalle gater etter han osv.

  Men som sagt, jeg misliker biografier generelt sett. Og når personen det skal skrives om til de grader er slik en kvalming som sonja blir det for mye. Det blir en sosietetsreportasje, uansett hvordan forfatteren legger det opp. Og i sonjas tilfelle blir det en hvitvasking i tillegg.

  Jeg får helt fnatt når hun eller hvem som helst i kongefamilien blir intervjuet på tv og folk titulerer henne eller andre "deres kongelige høyhet".

  Det avslører at hierarkiet i (u)tvilsom grad er "oppegående" fortsatt.

  SvarSlett
 3. Sonja er et eget kapittel, ja. Synes Ole Paus "Å Sonja" sier det meste :-)

  SvarSlett
 4. Hierarkiet er i høyeste grad i live, ja. Enda verre - det er altfor mange som har sine interesser i det ubetydelige - det grenseløst fordumende.

  SvarSlett
 5. Det grenseløst fordummende er en utmerket beskrivelse av denne boken, av hele prosjektet, at det får luft under vingene overhodet.

  SvarSlett
 6. Håper det er mange bilder av sexy Sonja i miniskjørt; kanskje i bikini også.
  Husk at Admiralen er en enkel sjel.

  SvarSlett
 7. Majestutsfornærmelse må helt klar være en plikt.

  SvarSlett
 8. En rett og en plikt og alt i hop. Det bør være langt mer av det.

  SvarSlett