søndag, november 11, 2007

Løver for lam (2007)

Er en god film. Den får en til å tenke, på flere nivåer, ikke bare når det gjelder «krigen mot terror» og det farlige sludderet. Det er en annerledes film, nær sagt helt uten den vanlige kjedelige formelen. På overflaten er det om 9/11, invasjonene i Irak og Afghanistan, men hva den egentlig handler om er at hver enkelt av oss, gjennom valgene vi tar har plikt til å se gjennom illusjonene og løgnene som styrer samfunnet.

Det er en veldig politisk film, heldigvis. Den tar et oppgjør med alt vi har blitt fortalt om «krigen mot terror» og tilsvarende, med militarismen og med korrupte politikere og journalister fra alle leire som de siste årene har løyet enda mer enn sedvanlig for oss.

Robert Redford har ikke redigert mange filmer og dette er garantert den viktigste og beste. Det den viser mer enn noe annet er hvordan et gitt samfunn blir fullstendig ødelagt hvis dets borgere ikke er i stand til og/eller villig til å streve med å utvikle egne meninger. Hvis du ikke står for noe så vil du bli lurt til å tro på hva som helst.

Kritikerne liker den ikke, noe som slett ikke er overraskende. De liker ikke filmer eller historier som oppmuntrer folk til å tenke selv.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar