torsdag, november 08, 2007

Ulykker

Fra blablabla ordbok:

Forsettlig. Å planlegge fremtidig handling. Forsettlig mord/forbrytelse. Planlegging av mord. Mord ikke gjort i sinne, men planlagt lang tid i forveien, utført med «kaldt blod».

Det finnes veldig få ulykker i den moderne verden.

Mange skylder på uflaks eller ulykker når de skal forklare det enorme antall tragedier og skader og dødsfall svært så synlig i dagens virkelighet. Men denne måten å tenke på passer bedre til tidligere tidsaldre, når folk gled på våt fjellgrunn og brakk ett bein eller ble truffet av et fallende tre under en storm eller noe.

I dag, når vi er omringet av teknologi, med bruk av biler og massetransport som busser, tog eller fly blir bruken av ordet «ulykker» mer enn bare litt feilslått, mer som propaganda enn den faktiske, logiske forklaringen på enhver gitt hendelse. Store, komplekse systemer som kraftverk, bedrifter og kontorbygg er steder der sannsynligheten er veldig stor for at noe kan gå galt. Still et enkelt spørsmål: Hvor mange ganger må den samme typen uhell skje, på nøyaktig samme måte før man ikke lenger kaller det en ulykke?

En fabrikk blir bygget et gitt sted og noe er så visst galt fra første stund. Fabrikken lager farlige produkter, både direkte og indirekte, både som hoved og -biprodukt. Det lekker kjemikalier og gift fra første sekund, lekker dem med vitende og vilje, og utslippene blir stemplet som akseptable av «ansvarlige» myndigheter. Og når virkelig store og dramatiske utslipp skjer blir det kalt en ulykke. Eller hvis det er stort nok til å tiltrekke seg oppmerksomhet kalles det en «hendelse». Oversettelse: Også et utslipp «innenfor akseptable rammer».

Et hus med vinger flyr høyt over bakken. Det og dets like flyr millioner av mennesker daglig. Er det en ulykke når disse flygende bombene krasjer og folk blir drept? Biler kan lett bevege seg med mer enn 200 kilometer i timen. Er en gitt kollisjon en ulykke? Er dødsfall ulykker? Hva med store ferger? Ild i store bygninger, folk som faller fra trettiende etasje? Folk forgiftet av de dødelige giftene, kjemikalene som har blitt en del av vår dødelige hverdag i det tjueførste århundre?

Slevsagt ikke. Grunnen til at vi kaller dem det, at vi bruker den terminologien er at vi har blitt opplært i teknologiens, sivilisasjonens motespråk. Vi har blitt opplært til konstant lure oss selv. Det finnes, slevsagt veldig få sanne ulykker i verden, slik livet er i begynnelsen av det tjueførste århundre (etter kristen, vestlig tidsregning). Ulykker er plutselige, uventede hendelser som slår ned som lyn fra klar himmel, bortimot umulig å forutsi og som sjelden gjentar seg på noe som engang ligner de samme omstendigheter. Sannheten er at mennesker som lever i et teknologisk avansert samfunn vet det vil komme dødsfall og skader og ingenting av betydning blir gjort for å hindre det i å skje. Jeg vil slett ikke bruke ordet «ulykke» her. Ingen burde ha gjort det, etter min mening, ingen som strever etter å være sannferdig. Jeg vil kalle en spade en spade og hevde med styrke at det er forsettlig. Forsettlig mord, selvmord? Hva sier du? Jeg vil si alt ovenfor.

Sivilisasjonen kryr av «ulykker», planlagt død, planlagt lidelse. Og de sier at dette er en god ting…

2 kommentarer:

  1. Hvis en fot uten sko sklir på fjellet, er det en uykke, men hvis foten har sko på, er det mord fordi de som lagde skoen ikke lagde den sklisikker nok?

    SvarSlett