mandag, desember 08, 2008

Nyheter fra fjerne land - Hellas

Før hadde folk gjerne bare en nyhetskilde. Når de hørte om uroligheter i nyhetene fantes få eller ingen alternativer til etablert medias versjon. Når man for eksempel hørte at Soho i London var et belastet strøk med masse ran av turister så trodde man på det… helt til man reiste bort dit og opplevde med selvsyn at det var bare sludder, at man så at gamle damer gikk med åpne håndvesker midt på natten uten å bli ranet.

Nå vet langt flere, at når Dassrevyen og TVFRP, eller norske aviser forteller dem at «en liten gruppe velorganiserte anarkister» står bak uroen i Hellas og gir sin generelt forvridde versjon av det som foregår, at de lyver så det renner av dem, at de gir den versjonen som er best mulig egnet til å bygge oppunder illusjonen som maktapparatet i et gitt samfunn støtter.

Det som skjedde er et klassisk tilfelle av politivold. En forsvarsløs femtenåring ble regelrett henrettet på åpen gate, foran øynene på utallige vitner. Politimannen kom først med den klassiske og vanligvis så vellykkede bortforklaringen: at han simpelthen skjøt i selvforsvar. Da en mengde vitner meldte seg og bevitnet at det slett ikke vart selvforsvar, at politimannen slett ikke var truet måtte han finne på noe annet. Han påstod at han skjøt i luften, men at kulen traff en flate og rikosjerte slik at den traff gutten. Men de samme vitnene sier at han siktet direkte på gutten og trakk av.

Den drepte tilhørte en gruppe av autonome anarkister i Aten, som i årevis har vist hvor lite de respekterer politifolk. Politifolk er gjerne løgnaktige og brutale bøller, og når noen viser åpenlyst at de ikke er redd dem blir de fort aggressive og går gjerne lett til ytterligheter.

Det er enda et tilfelle av at folk får nok av forferdelige sosiale forhold og gir beskjed om det i høylydte ordlag og handlinger. Og mens folk flest i norge finner seg i at folk blir myrdet på åpen gate av maktens bøller så finnes heldigvis ikke en slik sauementalitet andre steder. Når folk over hele Hellas eksploderer i raseri, så skjer det med god grunn. De vet at dette mordet ikke skjedde i et vakuum, men at det er en logisk konsekvens av en langvarig, bevisst politikk fra myndighetenes side.


Så har også diverse kvalmende rasistiske grupperinger som vanlig prøvd å legge skylden på innvandrerne. Det vil alltid finnes de som vil gjøre det, uansett hvor liten rot i virkeligheten et slikt forkvaklet livssyn har. Hans Rustad og gjengen i dokument.no er som alltid i fremste rekke her. For noen avskyelige spyfluer.

6 kommentarer:

 1. Anonym5:07 a.m.

  Gresk politi har i mange år vært kjent for å føre en ekstremt agressiv linje mot alt som kan kalles dissidenter, om det så være seg politiske aktivister eller intelektuelle. Det at myndighetene og mainstream media dag for dag forsøker å marginalisere anarkistgrupperingenes rolle i det hele, og ikke minst flrsøker å konstruere et slags "meningsskille", hvor anarkister er bøller, og andre involverte er "seriøse politiske aktører"blir bare tåpelig i denne situasjonen. Som vanlig, og som vi har sett i flere tilfeller andre steder i verden i de siste år (sist københavn), går anarkistene i fronten og agiterer, noe som drar igang "mannen i gata", og viser henne at det nytter å kjempe for noe mer rettferdig enn hva myndigheter kan gi til befolkningen. Det er rett og slett ikke tilfelle at bøllene står på den ene siden og ødelegger for de seriøse på den andre siden i denne konflikten. Hellas har omtrent ikke sosiale sikkerhetsnett, en av fem i befokningen lever under fattigdomsgrensa, arbeidledigheten er skyhøy, og korrupsjon er vanlig helt opp i på regjeringsnivå.
  Som jeg ser det har "de skumle bråkmakerne" faktisk gjørt det greske folk en kjempetjeneste de siste dagene gjennom å vise dem at det faktisk er mulig å kjempe og si ifra. De har rett og slett minnet dem på at all makt må komme fra folket. Rettferdighet kan ikke bli gitt fra oven, den må springe ut i fra folket, om den skal ha noen form for legitimitet.

  Til slutt: Takk for at du som en av ytterst få innenfor bloggsfæren i Gnore faktisk er med å belyse denne konflikten. Det kan se ut som folk her inne i webben er redde for å støtte dette opprøret, sannsynligvis nettopp fordi de ikke vi assosieres med "anarkistbøllene".

  SvarSlett
 2. Det er ofte slike saker som trenger å bli belyst aller mest.

  Ja, Makten vil alltid gjøre sitt beste for å marginalisere utbrytergruppene. Det er en kjent taktikk, som ofte er vellykket fra deres side.

  SvarSlett
 3. Gresk politi er fascistisk. Det er ikke så mange år siden som de drepte folk i åpen gata. Folk må gjøre opprør til å hindere politi for deres fascistiske oppførsel. Det er eneste vei å vise dem lærepenger.

  SvarSlett
 4. Det er den samme beskjeden som politi og maktapparat i alle land bør få.

  SvarSlett
 5. Anonym1:40 a.m.

  Jeg bare lurer på hvor du har fått dette fra jeg. Vet ikke helt hva jeg skal tro på, siden jeg ikke vet noe særlig om det.

  SvarSlett
 6. Jeg får opplysninger fra mange forskjellige kilder, også fra folk som bor på et gitt sted og danner meg en mening utfra det.

  Independent Media Center, som jeg linker til er en svært viktig og troverdig kilde i mine øyne.

  Jeg mener også, som nevnt at man bør avvise etablert media, da de er kjent for å lyve om nær sagt alt mulig.

  SvarSlett