søndag, desember 28, 2008

John Lennon har stått opp fra de døde

John Lennon har blitt brukt i en reklamesnutt for en påstått veldelig organisasjon kalt the One Laptop Per Child initiative. Han sier ikke ordene som blir sagt, har aldri sagt dem akkurat slik de kommer til uttrykk i reklamen, men har blitt digitalt vekket til live.

Dette er helt klart en del av den vidunderlige nye digitale verden der man kan få folk til å tro at folk har sagt hva som helst, hvor som helst. Det høres veldig naturlig ut, spesielt hvis man ikke vet at det har blitt manipulert. Ville Lennon ha godtatt at han ble brukt i en slik reklame, hvis han hadde fått anledning til å uttale seg? Kanskje, kanskje ikke. Min mening er at han ikke ville ha sagt ja, uansett hvor mye hans tidligere kone har gitt tillatelse til dette. Han hadde liten tålmodigheten for sånt tullprat, faktisk.

Men poenget her er at han blir brukt, og kan, som alle andre i utgangspunktet bli brukt til hva som helst lenge etter sin død. Nå er jo ikke dette noe helt nytt. Historiske personer har ingen «rettigheter» og har blitt brukt i mange sammenhenger, også før den digitale tidsalder, men dette er likevel et skritt videre i denne sammenheng. Snart kan vi se den gode John lese værmeldingen. Han kan være en general som beordrer styrkene sine til kamp osv. Du skjønner. Lenge etter at man har råtnet kan man i, og ikke lenger bare i teorien bli brukt til hva som helst, i hvilken som sammenheng, på en stadig mer overbevisende måte. Man tar opptak av en person, med stadig mer forbedret utstyr og lenge etter kan man få den personen til å si hva som helst. Man kan til og med få den personens oppførsel til å ligne seg selv. Dette blir garantert fremtidens drømmeredskap for autoriserte historikere. De er og har lenge vært flinke til å pynte på historien, til å gi seierherrens versjon av gitte hendelser, men her blir det stadig vanskeligere for sannhetssøkende personer å skille fleip fra fakta.

Og man behøver som nevnt ikke begrense det til døde personer, men også bruke det i utstrakt grad mot de levende, spesielt de som ikke så lett kan forsvare seg.

Kombiner dette med andre vitenskapelige «fremkritt» og vi får en verden som er enda mer undertrykkende enn i dag.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar