onsdag, desember 17, 2008

Enda en norsk møkkafilm hypet av pressen

Max Manus, enda en middelmådig, overhypet norsk film får premiere på fredag og etablert presse står klar med terningkast 6 og tilsvarende.

Jeg ser gjerne ikke norske filmer og kommer nok ikke til å lide meg gjennom denne heller. Det er ikke fordi jeg misliker norsk film i utgangspunktet, men simpelthen fordi jeg bruker de samme standardene til å vurdere norsk film som all annen film. Jeg ser på handlingen, om historien er interessant eller ikke, hvordan filmen ser ut til å være laget osv, og min opplevelse av norske filmer, med svært få unntak er at mine fordommer mot dem er vel fundert i virkeligheten. Den nye «norske bølgen» de siste årene, der kritikerskrytet har kommet på samlebånd er en nokså slapp krusning, slik jeg ser det.

Når man ser på hva som får produksjonsstøtte tenker man uvilkårlig sine tanker: Det er lett å gjøre det bedre.

Det jeg har sett av Max Manus er nokså skralt. Dialogen er forferdelig. Handlingen drives unaturlig fremover osv.

I tillegg kommer selve temaet og måten det blir behandlet på. En norsk Helt skal krones, enda en gang. Alle folks fordommer til fordel for norsk motstandskamp under krigen skal bekreftes igjen. Mye er fortsatt skjult og skjønnmalt om det som foregikk, men det som er kjent tegner et bilde nokså fjernt fra den skjønnmalte versjonen vi får enda en versjon av på fredag og utover.

Det er slevsagt mulig å lage en god film om norge og verden under Krigen, lage et kritisk blikk på det som foregikk, men det blir generelt sett ikke gjort.

Vi får seierherrens versjon. Vi trenger ikke enda mer av det, enda mer støtte til nasjonal stolthet.

Det går an å lage god film i norge. Man har sett det, en sjelden gang. Det blir bare, som en regel ikke gjort.

5 kommentarer:

 1. Jeg tror at den store norske historieløsheten er en villet politikk.
  Historie har blitt gjordt så usexy så tørt og så uleselig som man bare klarer.
  Det hadde vært mye mer ærlig å bare fjernet hele historien fra skoleverket.

  YO

  SvarSlett
 2. Fjernet faget historie fra timeplanen, mener du?

  Ja, så absolutt, ganske enkelt fordi det har galt navn. Faget skulle ha blitt kalt lystløgn eller røyk og speil, seierherrens historie eller noe.

  Det er helt soleklart at det vi blir fortalt om menneskehetens historie generelt sett er fordreid, i beste fall. I tidligere tider hadde kongene eller keisere eller paver egne historikere som skulle beskrive fyren med kronen i et fordelaktig lys. Det har ikke forandret seg noe særlig.

  SvarSlett
 3. Filmen er først og fremst feig.
  Det tekniske er sikkert helt OK.

  SvarSlett
 4. Rent teknologisk er den sikkert helt ypperlig. filmen hakker sikekrt ikke og har sikkert vakre bilder og slikt, uten at det betyr noe.

  Ja, feig også.

  SvarSlett
 5. Jeg så Max Manus på fredag. Jeg hadde høye forventninger og ble litt skuffet. Filmen er en av de bedre norske jeg har sett, men det er mye igjen før den når opp til de beste..

  SvarSlett