søndag, desember 07, 2008

Film er best i ens egen hule

Det er nå over et år siden jeg sist betalte for å gå på kino og leide eller kjøpte en DVD. Jeg tenkte jeg skulle prøve det i et års tid, i hvert fall så lenge for å se hva erfaringene ville bli, og la meg si det med en eneste gang: de ble over all forventning. Jeg har sett en masse filmer og spart en hel masse penger.

Kostnadene var helt klart en av grunnene til at jeg startet mitt lille eksperiment. En annen, minst like viktig grunn er at jeg har i mange år irritert meg gul og blå over alle de filmene kinoen ikke viser, og dette gjelder gjerne de aller beste filmene i løpet av et gitt år.

De filmene som kommer på kino kommer jo litt før de blir tilgjengelig på nettet, i hvert med en viss teknisk kvalitet, men det er også det eneste argumentet som taler for å se dem på kino. Tålmodighet er en dyd, pleier jeg å si. Det er ofte ikke så lenge å vente heller. Og filmer blir tilgjengelig på nettet før de kommer på DVD i Norge eller i hvert fall samtidig.

Jeg har minst like godt bilde (24 tommers widescreen HD) som på kino og mye bedre lyd. Det er ingen forstyrrelser, ingen knasking av diverse dårlige etterligninger av mat eller snakking i salen. Det er bare meg og filmen.

Og som jeg har sagt til Stein Sandvik i Bergen Kino, under diverse diskusjoner i årenes løp: Det sosiale aspektet, som han og hans ilk påstår man kan få glede av ved å gå på kino kan den oppegående og kreative person lett oppnå andre steder og på andre og bedre måter.

4 kommentarer:

 1. Anonym6:27 p.m.

  Så det du sier er at du heller velger å laste ned filmer ulovlig heller enn å se dem enten på kino eller kjøpe dem på DVD? Jeg baserer da dette på det du sier om at det er over et år siden du kjøpte filmer sist, på noen måte.

  Selv laster jeg ned, for all del, men jeg velger i alle fall å kjøpe de filmene jeg vet jeg vil se mer enn en gang, og som jeg mener man gjerne bør ha i samlingen.

  Jeg har ingenting i mot pirater - for all del, men det å påstå at man får like bra bilde på en 24" WS-skjerm (greit nok at den takler HD-oppløsning) og da også påstår at man har bedre lyd... det kan jeg ikke si meg enig i - om ikke du har et hjemmeanlegg i klassen 5-sifret med full surround, så klart. Men da ville du vel mest sannsynlig gått til innkjøp av en skikkelig skjerm og.

  Film er best på kino - helst når man er alene i kinosalen, men det er det dessverre ikke så mange sjanser til lenger :(

  SvarSlett
 2. Spesielt lyden er skrekkelig på kino. I tillegg til alt det andre jeg nevnte.

  Når man sitter mindre enn en meter fra skjermen og har et femsifret surroundanlegg blir det hele en stor opplevelse.

  Når det regner på filmen så blir jeg fristet til å se opp for å se om det virkelig regner her. Den følelsen får jeg aldri på kino.

  SvarSlett
 3. Og likevel. Så støtter du store, rike firma ved å kjøpe det nyeste og beste
  utstyret.

  SvarSlett
 4. Å neida, mitt utstyr er over fem år gammelt og kjøpt i en tid med langt fetere lommebok.

  Men jeg må jo innrømme at det var gøy å oppleve god lyd for første gang i livet.

  Og i dag støtter man det ene eller andre uansett hva man måtte finne på. Det gjelder bare å støtte de aller verste minst mulig.

  SvarSlett