mandag, desember 29, 2008

500 fakler lyste opp Bergen

Demonstrasjonen i kveld begynte og sluttet ved Den Blå Steinen. Over fem hundre personer hadde møtt opp på en ufyselig fuktig og kjølig kveld. Det er stort når man er vant til at bare en håndfull personer møter opp, til tross for de mange viktige demonstrasjonene som har vært holdt i årenes løp.

Nå var det jo mer action i Oslo, som naturlig er, siden den israelske ambassaden er der. Dessverre står ambassaden ennå, men de som gjorde en ekstra innsats for å gå løs på israels representasjon i norge bør i sannhet berømmes. Det bør ikke være noen israelsk representasjon i norge overhodet eller noen andre steder for den saks skyld.

Så mer handling i Oslo, altså, men engasjementet brant helt klart i de fremmøtte i Bergen også. Man så det i nesten hvert eneste ansikt. Noen få tilhørere fra Israels Venner og lignende brøt inn innimellom og kom med sin støtte til diktaturet, sin støtte til at israel kan gjøre hva israel enn måtte ønske uten represalier. De ble stort sett ignorert som de tullingene de er.

«Vi har stått her før», sa Ågot Valle fra SV i sin tale til slutt. Hun gjentok det flere ganger. Ja, det har vi, mange ganger, hver gang israel har begått massive massakrer og avskyelige handlinger. Og som hun ganske riktig påpekte: ting har gått fra galt til verre. Man har fremhevet dialogens fortrinn. Israel har ignorert verdenssamfunnet fullstendig, akkurat som de gjør denne gangen. Israel har bare forakt til overs for dialog, for ord, for de forsiktige og svake «fordømmelser» vestlige regjeringer kommer med.

Dette er hva jeg mener vestlige regjeringer bør gjøre: Innføre total kulturell, politisk, økonomisk og militær isolasjon av israel. Det tok femten år etter massakren av skolebarn i Soweto før apartheidregimet i sør-afrika ga opp. Apartheidregimet i Israel vil kollapse lenge før det, da de vil stå helt alene, mot verdens forakt, hvis vestens ledere omsider viser seg sitt ansvar verdig og forkaster hykleriet og ettergivenhetens og svadaens politikk. Uten USAs massive militære og økonomiske hjelpeprogram ville den kunstige staten kollapse på noen få år.

Det vil fortsatt ta tid, altfor lang tid, men man må begynne et sted. Israels behandling av palestinerne ble uholdbar i forrige århundre. De må bli fortalt i klare og utvetydelige ordlag at de blir holdt ansvarlige for sine avskyelige handlinger.

Israel må øyeblikkelig og uten betingelser trekke seg tilbake til grensene fra før krigen i 1967. Øst Jerusalem må bli Palestinas hovedstad. Samtlige bosetninger som er opprettet i okkuperte områder må forlates. Flyktningproblemet må bli løst. Skammens mur må bli revet. Israel må aldri mer få anledning til å terrorisere sine naboer på en slik måte som de til dags dato har gjort i 60 - seksti år, siden statens opprettelse, under samtlige regjeringer.

Vi har stått her før, altfor mange ganger. Palestina har druknet i blod i seksti år. Nok er nok!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar