tirsdag, juli 15, 2008

Lovens håndhevere

Norsk politi fortsetter å systematisk bryte regelen om politiarrest, som sier at de ikke kan holde folk mer enn førtiåtte timer på glattcelle før de blir overført til vanlig fengselsplass. På et år har det blitt registrert 2600 brudd.

Europarådet og FN-rådet for overvåkning av tortur har i mange år kritisert norge for denne praksisen, men det ser ikke ut til å hjelpe noe. I flere distrikter øker regelbruddene i forhold til tidligere. Advokat Bendik Falch-Koslung sier til Aftenposten at regelen blir brutt i 80 prosent av tilfellene, et tall som slett ikke virker usannsynlig høyt for de av oss som har fulgt denne saken/praksisen noen år.

Man ser nok en gang at politiet ikke engang følger de lovene og reglene de selv er satt til å håndheve. Vi ser nok en gang at permanente unntakslover gjelder for politifolk. Nå er dette med utvidet glattcelleopphold ikke særlig alvorlig i forhold til andre saker som våre uniformerte bøller har sluppet unna med de siste tiårene, saker som dreier seg om alt fra arrangerte justismord til mord, men det understreker nok en gang sannheten vi kjenner så godt, hvor fritt man kan herje med folk hvis man tilfeldigvis bærer en uniform.

I Italia har en domstol i Roma dømt femten politifolk for overdreven voldsbruk mot demonstranter under G8 toppmøtet i Genova i 2001. I følge domstolen foretok politifolkene en organisert og brutal aksjon mot folkene på en skole der demonstrantene bodde og mange av de som ble arrestert ble også utsatt for voldelig og nedverdigende behandling på politistasjonen.

De femten ble dømt til fengselsstraffer på mellom fem måneder og fem år.

Politifolk, maktens bøller har gode vilkår over hele verden. Den åpenbare forskjellen mellom norge og italia er at i italia blir politifolk dømt. I hvert fall denne gangen. Det tok tid og anstrengelser også der, men omsider så fikk italienske politifolk beskjed om at de ikke er fri fra forfølgelse, at de i det minste risikerer forfølgelse og straff for sine brutale handlinger.

Lover og regler er til for å beskytte de rike og mektige og deres tjenere, men i italia, akkurat nå har rettssystemet for en gangs skyld, på en dyptgripende rettferdig måte tatt hånd om systemets ivrige og tro tjenere, slik det så ofte gjør så dyptgripende urettferdig med vanlige borgere.

I norge er det ingen - INGEN - tegn på at det vil skje noe som engang ligner.

3 kommentarer:

  1. Det er imponerende at Italia (ikke akkurat et forbilde når det gjelder rettssikkhert) er i stand til å dømme voldelige politifolk. I Norge får de som kjent bare et klapp på skulderen for godt politiarbeid, samt trøst for ubehaget de opplevde ved å bli kritiserte av venstrevridde tullinger og slikt.

    SvarSlett
  2. Ja, nettopp. Enda mer tragikomisk tematikk fra den norske fjellbygda.

    SvarSlett