fredag, juli 11, 2008

Død eller levende


Belønningen på 100 000 kroner som Kurt Oddekalv og Norges miljøvernforbund har utlovet for opplysninger som kan hindre mord på ulver er sannsynligvis det mest effektive botemiddelet noensinne brukt mot sauebønders blodtørst. Det er jo synd at man må appellere til folks grådighet for å få resultater, men ingen av de få og utilstrekkelige statlige tiltakene har fungert, så da så.

Jeg har alltid hatt en viss sans for Oddekalv, til tross for at vi ikke alltid er enig og at han heller ikke går på langt nær langt nok i sine bestrebelser, og dette er en av de beste (og kosteligste) tingene han har funnet på. Gratulerer, Kurt, hvis jeg hadde hatt hatt så ville jeg ha tatt den av nå.

Det er også en fantastisk fornærmelse mot folk i Rendalen og omegn. Med alle sine moderne hjelpemidler og jaktvåpen har de ført krig mot naturen og villdyrene i alle år. Den ene avskyelige historien etter den andre har veltet ut av området som den giften det er. Et godt eksempel på synet de har på naturen er hun som sa på TV for noen år siden at hun og familien hadde kommet til Rendalen «for å nyte naturen»…

Og ulvene hindret dem i å gjøre det, sa hun.

En veldig avslørende uttalelse det der. Hennes ide om naturen er vel dog nokså vanlig i dagens samfunn. De vil ha noen busker og trær, men intet av villdyret, intet av de klør og huggtenner som er en integrert del av naturen. Man har misforstått ganske så kraftig, det er sikkert, og med sitt misforståtte syn på tilværelsen, ødelegger de den. Jeg husker at alt vrengte seg i meg bare ved synet av henne, og jeg kunne ikke se på lenger. Man snakker mye om hva som er støtende i dagens samfunn, men det er ikke særlig støtende overhodet. Hun og hennes likesinnede, derimot er støtende.

Ulv har ikke drept mennesker på over hundre år og selv den hendelsen er tvilsom, da sauebøndene er de som rapporterte den.

Og sauene er slett ikke alreite dyr. Få dem vekk og gi plass for villmarken igjen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar