onsdag, desember 05, 2007

Enda noen elfenbenstårn

«Ny bydel i Bergen heves en meter», heter det så fint i vaskeseddelen, i reklamen, i hvitvaskingen. Utbyggerne av den «nye bydelen» i Solheimsviken og på Damsgård er ettersigende svært så fremsynt og tar varslene om den menneskeskapte globale oppvarmingen på alvor.

En meter…

G. C. Rieber Eiendom og boligbyggelaget BOB har søkt hjelp hos Nansensenteret til å beregne vannstanden de neste hundre årene og kommet til at de nye bygningen vil stå trygt med «forholdsregelen».

Anslagene for havstigningen blir omtrent oppjustert daglig i disse dager, og et konservativt, uoffisielt anslag ligger i dag på rundt 16 meter inntil 2030. Nansensenteret har alltid vært tilbakeholden og tatt aktivt del i den offentlige berolighetspolitikken satt i scene av både offentlige og private myndigheter, både av regjeringer og industrien, så det er ikke overraskende at de hjelper G. C. Rieber Eiendom og BOB med salget av disse bygningene og leilighetene.

Jeg har for lengst begynt å se meg etter et hus høyt til fjells og langt inne i de norske fjelldalene, og det bør også alle andre gjøre.

Det eneste de oppnår ved å flytte inn på disse kontorene eller i disse leilighetene er at alternativt vil få svømmebasseng eller undervannsrom overalt og at de vil trenge dykkerdrakt for å kunne bo der.

2 kommentarer:

 1. Menneskets oppmerksomhetsterskel er jevnt redusert over tid, og vår generasjon lider sannsynligvis av et eller annet kjemisk indusert navlebeskuende kompleks - det er eneste forklaring på at vi bygger bygninger som er ment å stå i noen titalls år.

  Tidligere ble veier, bruer og bygg satt opp for å vare i hundreder av år. Enkelte romerske vannakvedukter 8som et eksempel) fungerer like godt som dengang de ble bygget. Vannledningsnettet i kommunene er snart rustet bort til sammenlikning. Operaen vår er begynt å smuldre opp før den er ferdigstillet.

  idiotien kjenner ingen grenser, og jeg definerer verden som syk - meget syk.

  Det planlegges idag bygg med levetid på 60 - 70 år. Så langt er bruk og kast mentaliteten kommet.

  Derfor er reaksjonen på den garanterte havstigningen forståelig. Riktignok står nok Solheimsviken bydel trygt i noen tiår, og det er faktisk nok for dagens planleggere!

  Havet stiger sannsynligvis ikke metervis de første tiårene, men dette er en eksponentiell effekt, og når det først begynner skikkelig går det raskere enn noen ville kunne forvente.

  Det interessante er at de som ikke tror på menneskeskapt global oppvarming alikevel ikke tar inn over seg at uavhengig av det har vi jo en oppvarming. Tiltakene uteblir imidlertid fullstendig! Altså - ikke bare underkjennes det fysiske faktum at vi slipper ut gasser som er bevist at har "drivhuseffekt" - man velger i tillegg å ta på skylappene for faktiske empiriske fakta! Idiotien kjenner altså ingen grenser.

  Dette er jo et bevis for at vårt beslutningsapparat er handlingslammet på alle andre områder enn det totalt navlebeskuende!

  Kommentarene til scenarioet med 70 meter havstigning er "Men dette vil jo ikke skje" (Esquil er et eksempel). Er vi heldige skjer det ikke i vår levetid - men poenget er jo nettopp at det VIL skje - med mindre den globale oppvarmingen reduseres eller i det minste stabiliseres. Per idag er vi ikke i nærheten av å nå det målet - så optimismen er noe overdrevet, kan en si.

  Det flertallet ikke har forstått er jo at dette er en prosess som allerede er godt igang, og som selv med 100% kutt i utslipp ikke nødvendigvis kan reverseres. Derfor kan vi diskutere NÅR det vil skje - men ikke OM.

  Og - for alle dem som ser på klimaforandringene som en naturlig klimavariasjon - la oss faktisk håpe at de ikke har rett - for da er jo prosessen 110% umulig å stanse - og vi bør alle nettopp begynne å flytte på høyfjellet!

  Istedet får vi håpe at det ER en menneskeskapt prosess. Og i og med at dette bekreftes av mange faktorer - ikke minst vår forståelse av fysiske prosesser - så får verden klamre seg til den lille promillen av sjanse til at vi kan begrense skaden til å omfatte kanskje bare 20 - 30 meters stigning på sikt.

  Uansett. Jeg ville ikke satt penger i Solheimsviken som en langtidsinvestering - for å si det slik.

  SvarSlett
 2. Det er allerede godt i gang, og de ekstremt synlige, uunngåelige virkningene er ikke langt unna. vi ser alt skje på en gang allerede og når neste, avgjørende fase i smeltingen av is starter kan det skje i løpet av få år og meget snart. Når som helst faktisk. Det er mangelen på omstillingsevne i vår eget syn på verden som hindrer oss i å tro at det kan skje i løpet av dette tiåret feks. For det kan det.

  SvarSlett