mandag, desember 24, 2007

Bedriten jul

Jeg har faktisk funnet en grunn, en begivenhet, et jubileum verd å markere, å feire på denne datoen. Man må lete hardt og lenge, men noe er det alltid.

Det er i dag (fanfare takk) femten år siden Åsane kirke ble påtent og brant ned til grunnen, en begivenhet som var ett av høydepunktene under de mange kirkebrenningene på nittitallet. Dette er en av de mange bortimot glemte suksessene i historiens løp. Markante angrep på religionen blir gjerne gjemt under steiner og i det etablerte samfunnets mørke kroker. Det blir sett på som så utenkelig at folk flest rett og slett ikke takler det, og blir derfor enda en ikke-hendelse i det etablertes historie.

Vi sitter her og skåler og har det riktig morsomt mens vi gjenopplever det hele. Noen ganger kan faktisk nostalgi ha sin berettigelse. Noen hendelser bør markeres, bør huskes med glede.

Nå må det jo sies at kirkebrenninger generelt sett ikke er det helt store. Det alene retter ikke noe avgjørende angrep på kristendommen eller religionen som helhet. Men i et samfunn der nær sagt ethvert angrep på det etablerte, ethvert uttrykk for ekte uenighet har blitt en vederstyggelig sjeldenhet skal man ikke undervurdere dets verdi. Det kirkebrannene mer enn noe annet fortalte/forteller til et kvalmende samstemt folk var/er ganske enkelt dette: Vi avskyr dere, og vi avskyr den kvalmende livsstilen deres. Et utsagn jeg uten forbehold kan slutte meg til.

Til slutt vil jeg ønske dere alle en riktig bedriten jul.

4 kommentarer:

 1. Anonym7:12 a.m.

  Jeg synes det er kjempetrist med all den bitterheten du tydeligvis har i deg, Keppler. Det forundrer meg at du velger å ha en slik holdning til dine medmennesker. Håper du etterhvert kjenner på friheten man føler ved å ikke bære hat mot andre. Dèt er godt dèt.

  SvarSlett
 2. Så du spiller det kjedelige, sedvanlige «bitterkortet»? Det er ikke overaskende. Alle som er kritisk til kristendommen eller samfunnet er bitter. Typisk propaganda. Har du noe orginalt å si overhodet, Martin???

  Jeg og mange andre med en smule menneskelighet tilbake vil slevsagt si det handler om berettighet raseri.

  SvarSlett
 3. Anonym9:08 a.m.

  Hvis ikke "vi avskyr dere" ikke høres bittert og hatefullt ut så vet ikke jeg, Amos..om jeg har noe originalt å si?..det tror jeg men gjerne ikke i denne saken..for du er jo så opptatt å kjempe mot de kristne. Det måtte da vært godt for deg å slutte å kjempe..føle friheten ved å ikke bære hat til andre. Jeg har en kjempegod bok jeg kan anbefale deg som handler om dette med at hat mot andre manifesterer seg i kroppen og gjør oss dårlig. Så både psykisk og helsemessig er hat en u-ting..

  Jobbet du forresten før i en butikk med importerte tegneserier fra USA? Butikken er nå lagt ned. Utfra profilbildet ditt ligner du på han fyren.

  SvarSlett
 4. Det ER pussig atr du snakker om hat, martin, siden det er du og «dine» som er de mest hatefulle jeg vet om. Og verdenshistorien underbygger min påstand. Den «boken» du snakker om er fylt med akkurat den typen hat.

  Nei, som sagt det er ikke bittert å avsky folk som villig tjener et tyranni, det er berettighet avsky. Du er rett og slett en kvalmende dobbeltmoralsk person, Martin. Jeg kan forstå at du ikke liker å høre det, men det er den åpenbare sannheten, og etter min mening bør du/dere få høre den gang på gang på gang.

  Og dere vil få høre det gang på gang på gang.

  SvarSlett