fredag, august 31, 2007

Ødeleggeren

Apophis er en asteroide i den såkalte Aten gruppen, en blant de med en kortere omløpstid rundt solen enn Jorden. Den passerer Jordens omløp to ganger på hver runde. De første anslagene om den for noen år siden gikk ut på at det var en høy sannsynlighet for at den ville treffe Jorden i 2029. Derav navnet, antar jeg. Men selv om anslagene har blitt endret og risikoen har blitt redusert til en sjanse på 45000 til 1 vil den fortsatt passere innenfor de ytterste av de kunstige kommunikasjonssatellittene vi har sendt opp i årenes løp, en svært så tynn stripe i verdensrommet.

Det hele er slevsagt nokså suspekt. Beregningene er nettopp det, beregninger og ikke fakta. Og selv om de skulle være riktig akkurat nå så kan hva som helst uforutsigbart skje og forandre Apophis’ bane, enten lenge før eller et kritisk øyeblikk like før en mulig kollisjon.

Apophis er 390 meter lang, og hvis den treffer Jorden vil den eksplodere med en kraft på rundt 880 megatonn TNT. Det er ikke nok til å forårsake noe som ligner en kjernefysisk vinter, men Apophis vil, uansett hvor den treffer garantert etterlate seg et evig inntrykk. Alt fra flodbølger til et gigantisk nedslagsfelt vil følge i dens fotspor.

En ting er alle enig om (unntatt alle de som alltid stikker hodet i sanden): En stor asteroide eller himmellegeme vil før eller senere treffe Jorden på ny. Det har skjedd utallige ganger før, og vil skje igjen. Sannsynligvis før.

5 kommentarer:

 1. Absolutt. Men som vanlig er vi mennesker mer interessert i å bygge våpen enn forsvar.

  For det er to vidt forskjellige ting.

  SvarSlett
 2. Ofte blir det forvekslet. men ja, helt klart.

  SvarSlett
 3. Nå kan vi jo bare lure på om noen vet at Apophis kanskje - eller sikkert - treffer oss.

  Det eneste vi kan være sikre på er at hvis noen vet det, så blir det nok holdt hemmelig!

  Vi får holde øye med om for eksempel presidenten i USA tar "ferie" på det aktuelle tidspunktet ;O)

  SvarSlett
 4. Han tar ferie så ofte at det vil ikke bli lett å skjønne det når det skjer.

  Hvis arbeidet med den internasjonale romstasjonen speedes opp eller utvides kraftig eller tilsvarende kan vi nok anta det vil skje noe drastisk snart.

  SvarSlett
 5. Ja, det er sikkert en bedre indikasjon - hadde det ikke vært for at amerikanernes romferger har mer feil enn en åttitalls Mazda :O)

  I 2029 har man sannsynligvis et bedre system - men et besøk i NORAD eller slikt er jo også en god indikasjon.

  SvarSlett