lørdag, november 08, 2008

Den sultne verden

Det er ikke noe nytt. Folk i Afrika, med masse jordbruksland overalt rundt seg har sultet i årevis, på grunn av internasjonal handel. Importert mat utkonkurrerer lokal matproduksjon. Landene i lommen på internasjonal storkapital har ingen beskyttende tollbarrierer. Så, når det blir mangel på mat, når prisen på mat stiger sulter de.

Island er tilnærmet konkurs på grunn av den nyeste internasjonale såkalte finanskrisen. Det blir sagt at de har reservelagre av mat til noe over to måneder. Noen sier at Island er Norge uten oljen, en påstand jeg i hvert fall delvis kan slutte meg til.

Norge, i likhet med mange land i verden importerer stadig mer mat fra utlandet, en handel over landegrensene liberalistiske krefter oppmuntrer og tiljubler. Maten er for dyr her i landet, sier de. Det er jeg enig i, et stykke på vei. Deres løsning er import og stadig færre, mer effektive gårdsbruk her i landet. Jeg har ikke akkurat noe særlig til overs for bøndene, men det at stadig mer dyrkbar jord blir lagt brakk er et åpenbart problem, ikke bare for bøndene, men for oss alle.

Min holdning, min bestemte mening er dette: Alle mennesker, både enkeltpersoner og grupper bør være mest mulig selvforsynt med mest mulig. Alt et menneske trenger bør produseres på så lokalt nivå som vel mulig. Handel, spesielt handel som krever langtransport står bak enormt mye av naturødeleggelsene. Istedenfor å spise mat som «produseres» i vår egen hage eller i nabodalen henter vi stadig mer av maten stadig lenger unna, til og med fra motsatt side av kloden. Det hele blir stadig mer sinnssykt, bortenfor all fornuft. Og, som vi har fått demonstrert så ofte, det blir stadig mer et spørsmål om ren overlevelse. Med en tilnærmet kollaps av verdensmarkedet, noe som ikke bare er mulig, men som blir stadig mer sannsynlig vil det bli hungerkatastrofer overalt, ene og alene fordi vi, i vår verden av overflod har glemt våre mest grunnleggende behov. Vår tankegang har vokst seg så fjern fra en naturlig tilnærming at å kalle det kollektiv sinnssykdom slett ikke er å ta for hardt i. Når man ser hvilke prioriteringer som gjelder i dagens verden, hvor virkelighetsfjern offentlig debatt er, så sitter man bare og rister på hodet.

I et samfunn der vi har stadig større grad til å bli bekymret er folk flest ubekymret, i hvert fall når det gjelder de store linjene som dreier seg om overlevelse, mens det er det vi virkelig burde ha bekymret oss om.

Ekstremt lokalt selvstyre, i diverse varianter er veien å gå, av mange grunner, der det å være selvforsynt er den aller viktigste. I områder der mennesker ikke kan overleve på egenhånd bør det rett og slett ikke bo folk.

5 kommentarer:

 1. Anonym1:17 a.m.

  I grunnen så ble jeg ikke så overasket over at dette innlegget ikke har fått noen kommentarer. Dette innlegget skulle uten tvil ha vært publisert i aviser og tidskrifter over hele verden, for du har så indelig rett i det du skriver her.

  En dame, en flyktning fra østen, fikk etter mye om og men lov til å dyrke opp en del av plenen utenfor et flykningemottak her jeg bor. Avisen intervjuet henne og spurte hvorfor hun ville dyrke mat, fikk hun ikke mat der hun var. Damen skjønte ikke spørsmålet. For henne var det helt naturlig å utnytte den jorden som var til matproduksjon. Tenk alle hageeierne rundt omkring i dette landet, alle timene de bruker på å dyrke pene blomster, pene trær og fin plen, tenk om de kunne ha vært like forbandet smart som denne kvinnen og dyrket mat i stedet for.

  Jeg vil aplaudere dette innlegget, for det fortjener det. Bare synd så få får lese det.

  mvh
  Jimmy.

  SvarSlett
 2. Takk for det, jimmy, og velkommen til en av verdens utposter og undergrunnsmiljøer. Jeg er forsåvidt vant med å bli enten ignorert eller fordømt, men irritasjonen over det gir seg nok aldri. Slike og lignende ting må simpelthen spres fra person til person, sted til sted.

  Jeg vokste opp i et miljø der det var helt naturlig å dyrke sin egen mat, og/eller skaffe den i nærmiljøet. Den smakte også gjerne bedre enn den vi kjøpte i butikken. Allerede da smakte butikkmaten dårlig. Nå, i disse dager smaker den knapt overhodet.

  SvarSlett
 3. Vokste opp med en far som var ivrig hobbygartner og som dyrket både potet, gullerot, blomkål, nepe og andre typer kål, han var og er ivrig bærplukker og hobbyfisker. Dette var god lærdom for meg å ta med meg inn i vokenverden. I dag bor jeg på gård, vi dyrker en del av maten vår selv, samt rik tilgang på fisk og bær. Tror nok vi og våre nærmeste familier skulle overlevd både kutt i strøm og vantilførsel, samt om alle bankene i verden gikk konk, om vi gikk fri for drivstoff og lignene aktuele ting som kan skje.

  Jeg har lest en del her inne til deg, men har da kommentert under nicket Ante Mortem, men du skal ha takk for velkomsten uansett. Du skriver godt og med stor spennvidde. Det liker jeg, mennesker som ikke bare kjører i samme sporet hele tiden.

  Jeg mener at du skulle ha forsøkt å få dette på trykk i en avis som folk flest leser, men jeg skal prøve å spre budskapet ditt litt videre. Desverre har jeg forsøkt å tale denne saken en tid, men hvem gidder å dyrke mat når man får den billig på super`n, sier de aller fleste. Billig kjøtt fra Argentina og eksotiske frukter fra Østen. Om vi bruker fosilt drivstoff for å frakte det hit til berget, ja det gir de fleste faen i, mens de super i seg dyrt flaskevann fra en flaske som er laget av olje.
  Jaja, skal vel ikke svartmale så voldsomt, men mange mennesker er forferdelig uengasjerte og uvitende om det som skjer her på den blå planet. Men så leser de fleste bare VG og Dagbladet, samt Se og Hør to ganger i uken+ noen plastsåpeopraer på TV. Det blir vel ikke så mye kunnskap av det.

  Uansett, takk for godt innlegg.

  mvh
  Jimmy.

  SvarSlett
 4. Vel, jeg har jo lenge prøvd, også lenge før Internett å få ting på trykk i aviser, og det er stort sett bortkastet tid. Her kan jeg skrive om nøyaktig det jeg vil, på hvilken måte jeg vil. Det er tilgjengelig for alle som vil lese og debattere. Bloggverden, Internett osv er dessverre bare et speilbilde av verden ellers. Man finner nøyaktig den samme likegyldigheten og såpeoperaen. Så det finnes ikke rart at mer seriøse innlegg og blogger gjerne blir delegert til de obskure delene av det offentliges oppmerksomhet.

  SvarSlett
 5. Bra innlegg. Det om Afrika er igrunnen helt sprøtt. De burde begynne å dyrke maten sin selv igjen, når det blir dyrt å kjøpe den importerte, men det er sikkert ikke så lett.

  Har du noen gang fått noe på trykk i en avis eller et blad? Og noe hvor budskapet ditt faktisk har kommet frem?

  SvarSlett