torsdag, november 20, 2008

Man får kreft av å farge håret

Enda en svært så innbringende del av industrien har i det siste tiåret kommet under lupen for å sette folk i livsfare. Bare i Storbritannia omsettes det for 60 millioner pund i året i forskjellige hårfargeprodukter, inkludert både selvfarging og frisørsalongbehandling. Det er veldig populært, spesielt blant kvinner. Rundt seksti prosent i den vestlige verden gjør det jevnlig. Det er enda en moteting, noe «alle» gjør, og som svært få ser noen fare i å gjøre, enda et område i dagens samfunn, der tankeløshet dominerer.


Å farge håret øker muligheten for å få diverse kreftformer sterkt. Det kan gi kreft i urinblæren og også visse former for blodkreft. I tillegg blir risikoen høyere for genetiske forandringer og at gravide kan miste barnet. I en studie publisert i 2002, utført av Manuela Gago-Dominguez, en forsker i forebyggende medisin fant man ut at 19 prosent av de som hadde kreft i urinblæren i Los Angeles County kunne spores tilbake til farging av håret. Det er et dramatisk høyt tall. Frisører er slevsagt enda mer utsatt, opptil fem ganger mer enn folk flest. Senere har andre undersøkelser bekreftet denne. Å bruke permanente farger er farligst, fordi hodebunnen da rett og slett blir permanent eksponert for de forskjellige giftene, men alle former for farging er farlig. Kroppen skyller ut giftene, blant annet forskjellige typer arylaminer, som den gjør med alt som kroppen ikke ønsker gjennom blæren. Det blir likevel nok igjen i kroppen til å øke sjansen for blant annet den før nevnte blodkreften.

Den risken frisørene løper var kjent lenge før denne undersøkelsen, men at også vanlige brukere var utsatt kom ettersigende som en overraskelse. Det burde det dog ikke ha vært, fordi det har vært kjent siden sekstitallet at hårfargemidler inneholdt kreftfremkallende midler. Dette er simpelthen bare nok en sak der slik viten ikke blir allmenn kjent og fundamentalt ignorert blant de som kunne sørget for forbud mot bruken.

Slik det alltid er med slikt så varierer faren etter hvor disponert man er for å få kreft, men alle brukere har en betydelig høyere risiko enn de som ikke farger håret, og jo mer og jo oftere man gjør det, jo større blir risken.

For eksempel leppestift, neglelakk og kosmetikk generelt sett inneholder forøvrig mange av de samme farlige stoffene.

Mitt råd er slevsagt at man slutter helt å farge håret og smøre en masse gift på huden. Den som mener det finnes gode grunner til å fortsette å gjøre det etter å ha lest dette, og/eller tilsvarende talløse varsler der ute har virkelig en skrue løs, etter min mening. Nå gjør folk mange ting som er idiotisk, men dette kommer virkelig høyt på listen.

De eneste som fastholder at det ikke er farlig er produsentene og de forskerne som er betalt av dem, en reaksjon vi etter hvert har blitt vant til ettersom listen av skadelige og farlige kjemikalier blir lenger og lenger og lenger.

7 kommentarer:

 1. Nå plager du almuen med fakta igjen.
  Snart står du på terrorlista.

  SvarSlett
 2. Det finnes helt ok måter å farge håret på. Sitron kan bleke, og parykk, f.eks.

  SvarSlett
 3. Parykk? Uff. Tror ikke du har helt skjønt poenget her.

  Jeg har stått på den og på dens forløper i maaange år, i hvert fall som juniormedlem.

  SvarSlett
 4. Henna, indigo, te og kamille er visstnok rimelig ok. Men labfargene er neppe særlig lurt.

  SvarSlett
 5. Jo mer unaturlig jo verre, jo mer naturlig jo bedre, selv om ikke alle såkalte naturfarger og produkter er sikre heller.

  Og reklamebransjen bruker ordet naturlig i utstrakt grad, uten at det er noe hold i det overhodet, like sleip som vanlig.

  SvarSlett
 6. Henna er ikke spesielt bra nei. Brukte det i årevis.

  Og jeg har defintivt en skrue løs...

  SvarSlett
 7. Nå mener jo jeg egentlig at det å ha en skrue løs er noe positivt, men selv den beste kommuniserer noen ganger på en skral måte...

  Men som sagt naturfarger er ikke nødvendigvis fri fra arylaminer og andre giftstoffer.

  SvarSlett