fredag, november 14, 2008

En ørliten seier i en jungel av tap (II)

I en sjelden, altfor sjelden sak har en britisk høyesterettsdommer avgjort til fordel for Georgina Downs fra Chicester i West Sussex. Hun gikk til sak mot britiske myndigheter, representert ved kontoret for miljø, mat og landsbygdssaker (DEFRA) fordi hun og andre har blitt skadet på grunn av den utbredte bruken av sprøytemidler i landbruket. Dommer Collins slo fast at eksisterende regler for å beskytte landsbygdbeboere mot gifter brukt ved sprøyting av åkrer ikke hadde blitt fulgt, og at Georgina hadde dokumentert at hun hadde fått skader allerede som elleveåring på grunn av det.

Hun bor ved en gård og dommeren anså det som bevist at både hun og andre i området hadde fått betydelige skader fordi de hadde blitt forgiftet av sprøytemidlene. Det er syv år siden hun startet sin kamp for et rent miljø, og hele den tiden har myndighetene, representert ved DEFRA argumentert med at deres tolkning av reglene for sprøyting var «fornuftig, logisk og lovlig». Georgina uttaler i sakens anledning at «nå er det på tide at de innrømmer at de tok feil».

Som elleveåring fikk hun vedvarende influensalignende symptomer som sår hals, blemmer og en lang liste av andre problemer som bare økte på etter hvert som årene gikk.

I kjent stil får folk ingen opplysninger om hva som blir sprøytet i deres område. Dommeren syntes det var skikkelig «morsomt» at reguleringene som ble innført i 1996 slår fast at birøktere skal ha 48 timers varsel før sprøyting blir satt i gang, mens det er ingen slik regel for folk i et gitt område. Han avgjorde at dagens britiske regler stod i direkte motsetning til EU-direktivet fra 1991 og beordret miljøvernminister Hillary Benn til å komme med nye, strengere regler for sprøyting.

Frøken Downs var i veldig godt humør etter at sju års kamp ble kronet med en foreløpig seier. I «seierstalen» sa hun følgende:

- Britiske myndigheters vedvarende og utrolige forsøk på å beskytte industrien på bekostning av folks helse har vært en av de mest opprørende utslag jeg har bevitnet i de siste syv årene av min kamp.

En talsmann for DEFRA insisterte på at å beskytte menneskers helse forble det aller viktigste i deres arbeid.

- Vi bruker de samme standardene som resten av EU, og autoriserer bare bruk av sprøytemidler etter internasjonalt godkjente tester, hevdet han.

Da er det stort å kunne slå fast at dommeren i akkurat denne saken var dypt uenig med han.

Å sette en fullstendig stopper for sprøyting i landbruket er ett, enda ett av de utallige underprioriterte områdene i dagens samfunn.

5 kommentarer:

 1. Anonym8:23 a.m.

  Sprøytemiddler er jo en av de virkelig artige tingene vi mennesker har klart å omgi oss med. Synd at det først er når det går ut over mennesker at noen reagerer. At vassdrag og flere andre ledd i nærinskjeden er skadet for flere tiår siden, ja det tenker ikke så mange av oss på.

  For å gjennta meg selv, du har aktuelle, gode og varierte innlegg. Veldig bra.

  mvh
  Jimmy.

  SvarSlett
 2. Meget god nyhet, dog forandres nok ingenting. Kjemisk forurensing er en stygg sak. Vi omgir oss med mer gift enn vi aner.

  Som sier litt om prioriteringene. Kort og greit stinker de!

  SvarSlett
 3. Vi lever i et enormt kjemisk laboratorium som vi selv har skapt, som så treffende har blitt beskrevet som en genetisk bombe midt i blant oss. Kjemikaliene ødelegger oss rett og slett, stadig mer for hver generasjon.

  Dette er gifter, og vi innbiller oss, i vår sedvanlige villfarelse at de ikke vil påvirke oss.

  Sinnssykt.

  SvarSlett
 4. Eller så innbiller vi oss at ANDRE gifter skal redde oss ;)

  Sinnsykt er ordet.

  SvarSlett
 5. Ja, problemet skal løse problemet. Å introdusere enda flere gifter skal redde oss fra de vi allerede har introdusert og som har skadet oss.

  Igjen setter latteren seg fast i halsen min.

  SvarSlett