lørdag, september 13, 2008

Store ting

Til dels store ting har skjedd i Sør-Amerika de siste årene. Blant annet Hugo Chavez og Evo Morales har blitt valgt til ledere i land som tidligere var USAs vasallstater. USA har strukket seg og sine ressurser for langt med sine siste aggressive angrepskriger i Irak og Afghanistan og kan ikke lenger opprettholde det samme grepet i det de selv og deres allierte kaller deres bakgård, som om de har en rett til å gjøre hva de måtte ønske der.

Evo Morales kom til makten i Bolivia med løfte om å utjevne forskjellene mellom rik og fattig, mellom fattige etterkommerne av urinnvånerne i vest og de rike etterkommerne av europeere i nordøst. Nå gjør de rike områdene «opprør» og når Morales beskylder amerikanske myndigheter for å støtte de som motsetter seg hans plan for en lenge etterlengtet rettferdighet i landet så er nok det mer enn riktig. USA har som sagt og som kjent en lang tradisjon for å støtte tyranniske krefter i sin bakgård og over hele verden for den saks skyld.

Det er virkelig stort at han ikke vil finne seg i det og utviser USAs representanter og at Hugo Chavez stiller seg solidarisk med han og med Bolivias fattige og gjør det samme.

Det som virkelig er forstemmende er at Europeere og/eller deres etterkommere fortsetter sitt kolonivelde i enda ett land. Hvis jeg hadde definert meg selv som medlem av en rase eller etnisk gruppe så hadde jeg blitt dypt skamfull over at jeg er Europeer nå, nå også.

3 kommentarer:

 1. Anonym4:00 p.m.

  Det er mye å kritisere Chavez for. Men alternativet er mye verre.

  Norsk tolkning av Chavez går gjennom det sedvanlige USA-filteret.

  SvarSlett
 2. Ja, jeg kan i stor grad si meg enig i din tolkning. Hvis noen utfordrer meg til å si negative ting om den gode Hugo så gjør jeg gjerne det (og det har jeg gjort), men det forandrer ikke noe.

  SvarSlett
 3. Hugo er vår mann.
  Som Konradden sier: Hva er vel alternativet?

  SvarSlett