søndag, mars 02, 2008

host host

Jeg løper/jogger langs hovedveien en kveld. En bil passerer og spytter eksos. Jeg begynner å hoste nær sagt på sekundet. Bilen forsvinner rundt neste sving. Etter en tid blir luften lettere og det går an å puste igjen. Jeg løper videre. Det kommer en ny bil nesten med det samme. Den passerer meg og eksosen den spytter ut omringer meg som om den skulle vært et levende vesen, legger seg langs hele veibanen som et svevende vått teppe. Jeg hoster og hoster og hoster.

Som oftest trener jeg i skogen, både fordi det er den beste typen trening og også fordi jeg foretrekker villmarken, men det er viktig å få variert trening og å kunne løpe i joggesko innimellom, så jeg tar noen turer langs bilveien nå og da, helst om natten, da det er langt mindre biler, men av og til går ikke det, og som sagt: i nøden spiser fanden de mest uspiselige fluer.

Det kommer en masse biler, fra begge kanter. De må sakke farten, og jeg må stoppe for ikke å bli påkjørt. Stanken av eksos blir påtrengende. Jeg må stoppe og jeg hoster, hoster og hoster.

Jeg får nok og setter inn i skogen, inn i mørket og natten, der sivilisasjonen bare er fjernt bråk. Jeg kan puste og jeg får følelsen av å være utendørs og ikke inne i en garasje der døren er lukket og bilmotoren står på.

7 kommentarer:

 1. "Ikke inne i en garasje der døren er lukket og bilmotoren står på."

  På mange måter er det selvsagt det vi gjør idag. Døren er lukket men vi lar motorren gå.

  Visste du for eksempel at byluft (eller langs veien) inneholder så mye uforbrenye hydrokarboner at det i seg selv er skadelig? Vi vasser i gift.

  SvarSlett
 2. Ja her er tastaturet mitt ute å kjøre:
  motor
  uforbrente

  SvarSlett
 3. Ja, det er utrolig mye dritt i avgasssene. At prosessen er ufullstendig er bare en av «problemene» slevsagt.

  Blant annet fra katalysatorene som skal rense nitrogengassene. Jeg fant det ut i 1989 da jeg var ung og naiv miljøverner, og undersøkte saken.

  De katalysatorene ble betegnet som den store redningen på den tiden.

  som vanlig prøvde de å rense, istedenfor å stoppe produksjonen av utslipp fra grunnen av.

  SvarSlett
 4. Det surrealistiske er at en nå finner ut at for eksempel filter på dieselbiler øker utslippene av NO2.

  Som vanlig rår symbolpolitikken og det er tydelig at en ikke har kontroll - ikke har kompetanse - men vil tviholde på oljeøkonomien så lenge en kan.

  For meg er dette likegodt som forræderi mot menneskeheten. En ting er at ingen forstod konsekvensene av dette for 50 år siden - men vi vet idag bare så altfor godt hva vi gjør.

  SvarSlett
 5. Absolutt, vi kjenner godt resultatet av all foruresning. Det er SKADELIG for oss (double blind ironi her), uansett hvor mye industripropaganda industrien spyr ut. Det som hjemsøker oss er ikke mangel på viten, men en skremmende mangel på handling og evne til handling, til å forandre våre liv dramatisk og drastisk.

  SvarSlett
 6. Selvsagt enig.

  Ville bare nevne at en kamerat ringte idag for å fortelle at FrP visstnok hadde "avslørt" at ikke alle forskere var enige med FN's klimapanel og at det derfor var Frp som var miljøvennlige (?) fordi de avslørte denne "bløffen".

  Personlig tror jeg forurensingen radikalt reduserer menneskets evne til å tenke på bakgrunn av dette...

  Noen gjør ingenting av ren mangelfull intelligens og andre sier en skal gjøre noe men setter igang 0.1 promilles tiltak.

  Som jeg har sagt før - vi er fucked!

  SvarSlett
 7. Det er som sagt store muligheter for det, ja.

  Dog, så lenge det er håp i et hengende eller til og med røket snøre er det bare å slåss videre.

  0.1 % indeed.

  SvarSlett