mandag, februar 25, 2008

Bautaprosjektenes endelikt

Det er snakk om boikott av de såkalte olympiske leker i Vesten igjen, slik det ofte er når lekene går i et lite appetittvekkende land, i dette tilfellet Kina. Filmregissøren Steven Spielberg har trukket seg som delaktig i prosjektet på grunn av kinesernes unnfallenhet mot det brutale regimet i Sudan. Det er utrolig mye jeg kan si i denne forbindelse. Jeg vil prøve å sammenfatte det i noenlunde korthet.

Jeg er enig i at de olympiske leker aldri burde ha gått i Kina, av langt flere grunner enn Spielberg og andre anfører, blant annet fordi Kina er et brutalt diktatur. Faktisk så burde ikke lekene gått noen steder. Det finnes ingen land eller nasjoner i verden i dag som ikke er et brutalt diktatur, som ikke systematisk undertrykker all sann opposisjon, ikke Kina, ikke Norge, USA eller Russland eller Costa Rica (for eksempel).

Faktisk burde ikke de olympiske leker bli arrangert overhodet, uansett om man mot formodning skulle, i nålen i høystakken ha funnet et land eller en nasjon der sann Frihet hersker. Det er et fryktelig bautaprosjekt som ødelegger utrolig mye av naturen og også gir en helt feil fokus på hva som er viktig i livet. Sport, generelt sett burde ha vært en forsvinnende liten av menneskenes liv. Det er en moderne vri på de gamle romerske gladiatorkampene og har ingen annen funksjon enn å styrke diktaturets makt. Idrettsfolk har slevsagt et spesielt ansvar her, i den forstand at de bør slutte å være idrettsfolk, slutte å konkurrere og dermed slutte å tjene propagandamaskineriet.

Alle bautaprosjekter bør skrinlegges, blant annet alle operabygg, alle kirker, katedraler, moskeer og gudshus generelt, idrettsanlegg, kjøpesentre, industribygg og råflotte kommunebygg eller regjeringsbygg. Slike ting. Alt som er bygget for å understreke maktens rolle i samfunnet, alt som er designet for å styrke lederes forfengelighet, for å gjøre folk flest mindre og dem større.

Regjeringsmedlemmer, folkevalgte generelt, prester, arkitekter osv har alle et ansvar for å slutte i yrket sitt, og resten av oss har ett gedigent ansvar for å slutte å tro på dem, på den illusjonen de skaper.

Dere skjønner tegningen, i det minste som et glimmer på den andre siden av tåkeheimen.


PS: Tilslutt, til Spielberg og de andre idiotene som begrenser seg til å boikotte de olympiske lekene bare på grunn av Kinas unnfallenhet i Sudan, når det gjelder Darfur: Fortsett som dere stevner. Om en tusen års tid (eller så), med deres nåværende fart av åndelig oppvåkning har dere kanskje kommet fram et standpunkt som begynner å ligne noe.

3 kommentarer:

 1. Du har mange gode argumenter. I tilleg burde nevnes den kvalmende schizofreni som "vektlegger" lekenes utgangspunkt som basert på fri lek...

  Det er bare ett av mange monopol basert på å skumme inn penger av et samfunn mer interessert i det overfladiske enn det viktige.

  SvarSlett
 2. Det er i sannhet ett av de mer ekstreme speil og røyk forsøk som eksisterer.

  Det overfladiske ER det viktige i dagens samfunn.

  SvarSlett
 3. Alt som er bygget for å understreke maktens rolle i samfunnet, alt som er designet for å styrke lederes forfengelighet, for å gjøre folk flest mindre og dem større, er pr. definisjon unyttig for andre enn makten selv.

  Uansett hvor populær fotballen er blandt "little-people" er også fotballen bare ett av mange monopol basert på å skumme inn penger, som Helge Samuelsen sier.

  Ansvaret for å slutte å tilbe maktsymboler og unyttige og overfadiske fenomener, ligger hos oss alle.

  Jeg kjenner mang en kristen, som ikke for sitt bare liv ville rørt en dråpe alkohol, men som "tilber" unyttige ting som engelsk fotball.

  Vi trenger vel litt underholdning, for all del, men alt med måte.

  SvarSlett