søndag, oktober 28, 2007

Unaturlig påvirkning

Flere norske kvinner har dødd eller fått alvorlige bivirkninger av «kvisepillen» Diane siden den kom på markedet i 1981. Den blir bare anbefalt mot alvorlige hudproblemer, men blir likevel brukt mot kviser, som er en naturlig del av et menneskes utvikling, noe vi alle må igjennom.

Tjue alvorlige saker av blant annet hjerneslag, blodpropp og diverse andre alvorlige bivirkninger har blitt rapportert til Statens Legemiddelverk. Det har vært langt flere saker, som ikke har medført direkte livsfarlige utslag. Som i alle slike saker er det også store mørketall.

At dette middelet overhodet eksisterer er et typisk tegn på mye som er galt i dagens samfunn. En ting er å bruke utvortes salve mot kviser. Noe helt annet er å bruke noe som medfører kraftige hormonelle forandringer. Diane ble opprinnelig brukt som prevensjonspille, men medførte så ekstrem økning i østrogennivået, så store bivirkninger at den ble forbudt brukt som det etter bare tre år.

Men den ble ikke forbudt eller trukket fra markedet.

Ikke så rart kanskje, siden østrogen og østrogenlignende stoffer blir brukt i utstrakt grad i en rekke produkter verden over som tjener inn milliarder til legemiddel og -kosmetikkindustrien. Den moderne verden flommer over av slike stoffer og de er en av de største truslene mot livet på Jorden man kjenner til i dag, men, som vanlig lite eller ingenting blir gjort for å redusere eller fjerne dem fra våre omgivelser og de omgir oss hvor vi enn drar.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar