fredag, mai 22, 2009

Lords of Chaos

To relaterte interessante hendelser har blitt omtalt i etablert media i det siste, og selv om etablert medias dekning er like bortreist som de alltid er så fortjener hendelsene de omtaler så absolutt blesten.

Varg Vikernes, en av de mest hatede menn i norge på nittitallet har sluppet ut av fengselet etter å ha sittet mer eller mindre innesperret i 16 år. Han ble i 1994 dømt for å ha tent på diverse kirker og for å ha myrdet Øystein Aarseth med 37 - trettisju (eller noe der omkring) knivstikk.

I september starter innspillingen av filmen Lords of Chaos, filmen om Vikernes og det norske black metal miljøet på begynnelsen av nittitallet. Den er bygget på boken av Michael Moynihan og Didrik Søderlind, men har blitt kraftig omskrevet av en ny manusforfatter, til noe som ikke lenger kan sies å være dokumentarisk.

Til tross for dette så ser jeg fram til filmen, i hvert fall delvis. Om den blir virkelig god gjenstår jo å se, men at stoffet er ekstremt interessant og deilig å kontemplere er hevet over tvil. Filmens potensial er himmelhøyt og forhåpentligvis vil den og oppstyret rundt den føre til en rekke nye kirkebranner. Det har vært altfor lenge siden sist.

Noen påstår at man ikke bør lage film om slikt, men det er slevsagt slike hendelser man bør lage film om og skrive om, fordi de så visst fortjener all den oppmerksomheten de får.

Nå er jo ikke noen få kirkebranner noen særlig kraftig kamp mot kristendommen, men i et samfunn der det knapt er noen skikkelig motstand og avskyresolusjoner mot den blir disse praktfulle bålene slett ikke uviktige.

Relaterte poster på Uten Grenser osv:

Sort Messe

Den fjerde statsmakt

De ti bud

Avsky

Jesus har aldri eksistert

Kristne sprenger abortklinikker osv

Kirke brent ned til grunnen av Black Metal musikere

Eksterne linker:

Total ærlighet og total frihet: et liv uten dobbeltmoral

Oppmuntrende nytt fra gamlelandet

11 kommentarer:

 1. Kan dere ikke i det minste brenne de sekulære og stygge funkiskjerkene?
  Stavkjerkene er det eneste som linker til vikingtiden.

  SvarSlett
 2. Ha,ha. Kristendommen er jo allerede nede for telling i Norge, ettersom overvekten av nordmenn idag er hedninger. Du boer ta deg en tur til f.eks Filipinene for aa se forskjellen paa et konservativt kristent samfunn vs gudloese Norge. Da vil det forhaapentligvis gaa opp for deg for lite fotfeste kristendommen har blant vanlige folk i Norge......(og heldigvis for det, for jeg er like gudloes som de fleste andre i Norge....)

  Dere burde heller konsentrere dere om Islam, en menneskefiendtlig ideologi og religion paa sterk fremmarsj. Men aa brenne Islamske symboler vil vel vaere rasisme i dine oyne?

  SvarSlett
 3. Det kommer an på i hvilken sammenheng det blir gjort.

  Men igjen blir jeg slått over hvor dårlig orientert du er, Lyngve. Jeg kritiserer og angriper all religion, noe som ville ha vært åpenbart, til og med for deg, hvis du undersøkt litt, også på bloggen. Les blant annet mitt innlegg "avsky".

  Å hevde at kristendommen er nede for telling i norge er også idiotisk og farlig. Den har ikke den kjempedominerende stillingen den engang hadde, men hysteriet rundt Vikernes & co og utallige andre saker, blant annet muslimhetsen viser til fulle hvilken innflytelse den fortsatt har. Åpenbart.

  Gullars: Stavkirkene har ingenting med vikingtiden å gjøre. De er en del av dens ende, ikke dens eksistens.

  Dessuten brenner de godt. Alle disse moderne kirkene er jo av glass og betong.

  SvarSlett
 4. Nuvel, Lyngve... Jeg vet ikke om kristendommen er så "nede for telling" som du vil ha det til.

  Så vidt meg bekjent, så er det Statskirken og Human-Etisk forbund som er de to store "verdi- og livssyns"-fyrtårnene her i Norge. Og disse organisasjonene er så like i sitt grunnleggende verdisyn at de like godt kan ses på som like ille. Sistnevnte er riktignok "sekulær" (les: kristen, minus alt tjafset om treenigheten og det der), men ut over det er det samma smørja.

  SvarSlett
 5. Kristendommen har blitt snedigere, men er langt fra borte og mangler slett ikke makt og innflytelse.

  SvarSlett
 6. Fornøyd i dag skjønner jeg...?

  SvarSlett
 7. I dag er en god dag.

  SvarSlett
 8. Selv om jeg avskyr kristendommen på det sterkeste og syns det er en farlig og ufyselig instutisjon (bare se på hva den får til over dammen!), tror jeg ikke kirkebrenning er den rette veien å gå for å bli kvitt det.
  En mye mer effektiv måte å bli kvitt svineriet, tror jeg, ville være å opplyse folk flest om f.eks. at den "offisielle" forklaringen til kirken om Horus og de ørten andre Jesusene som har var før ham, er at djevelen hadde en tidsmaskin og plantet "falske" versjoner før ham. Det er så fantastisk teit at hvis folk flest faktisk var klar over dette, ville de forlate tullet.
  Jeg tror også at kirkebrenning (dessverre?) vil ha stikk motsatt effekt av det som forsøkes oppnådd. Da blir det så alt for lett for de kristne å tre inn i offerrollen og få bredere støtte enn det de opprinnelig hadde. Nå var dette før min tid, men du beskriver jo selv Varg Vikernes som en av Norges mest hatede menn på 90-tallet - jeg vil tro da at kirken fikk støtte fra dem som hatet ham, da? Ikke bra...

  Og (jeg antar du kommer til å være uenig, men jeg sier det likevel :P ) - stavkirkene syns jeg faktisk det er litt synd om skulle gå tapt. De kan ha stor estetisk verdi (man er jo sånn noenlunde aspirerende fotograf) - dessuten fascineres jeg av onskap (og det finnes vel knapt noe verre enn middelalderkirken). Det er noe eget å gå på slike steder, syns jeg.

  Forresten, har du sett Bill Mahers "Religulous"? Anbefales - veldig morsom anti-religiøs dokumentar ;)

  SvarSlett
 9. Ja, den er hysterisk morsom.

  Hvis stavkirkene hadde fungert som et museum over hekesebrenningene osv så hadde de faktisk hatt en funksjon. Ellers har de de ikke det, annet enn det åpenbare, som monumneter over kristendommen.

  Ja, jeg er uenig. Min holdning er at knallhard og kompromissløs konfrontasjon nytter, gjerne også en som overskrider de normer som hersker i et gitt undertrykkende samfunn, spesielt over tid. Kirkebrannene overskred grenser for folks toleranse og satte nettopp derfor et verdifullt søkelys på religionens sinnssykdom og på hva kampen mot den bør dreie seg om og hvor kompromissløs den bør føres. Religion har INGEN plass i noe samfunn som engang ligner ett som er fritt.

  Som sagt: kirkebranner alene får ikke slutt på sinnssykdommen, men det er et verdifullt bidrag i så måte.

  SvarSlett
 10. Ja, jeg er enig i at stavkirkene per dags dato ikke har den funksjonen jeg skulle ønske de hadde, men jeg håper at de med tiden vil stå i den formen du beskriver.
  Om religion er jeg helt enig med deg, men jeg tror fremdeles at kirkebrenning gjør det alt for lett for kirken å tre inni offerrollen - og da får de mer støtte, ikke motsatt. Da kan de utnytte det såkalte "foot-in-door"-fenomenet - dersom folk får sympati med dem fordi kirkene brenner, vil de bli mer sympatisk innstilt til hele instutisjonen. Det er farlig.
  Jeg tror det vil være lurere å drite dem ut i offentlig debatt og viste hvor langt bak mål argumentene deres faktisk er. Da kan man jo få utnyttet "foot-in-door" andre veien. Tviler de plutselig på litt, vil alt sammen rakne etterhvert. Det hadde vært herlig hvis en av de større avisene hadde hatt noen store oppslag om dette. Dessverre ser det ikke ut til at slikt kommer lenger ut enn til bloggosfæren. Man kan vel håpe...

  SvarSlett
 11. Jeg tror rett og slett ikke de får så stor sympati. De som er positive i utgangspunktet står frem, men de kritiske blir enda mer kritiske og nikker anerkjennende. Hele propaganda-apparatet mobiliseres, selvsagt, men det bare blottstiller det bunnløse hykleriet i det hele. Nedbrenningen av en kirke blir fremstilt som en bunnløs tragedie, mens det bare er en bygning, et symbol på intoleranse, hat og undertrykkelse.

  Handlinger som viser avsky mot alt dette er en god ting.

  SvarSlett